logo

За какво служи лъжицата, с която ни сервират спагети в ресторантите

За какво служи лъжицата, с която ни сервират спагети в ресторантите

За мнозина ситуацията става конфузна, когато за нашата вкусна паста сервитьорът ни донесе не само вилица и нож

Яденето на спагети не е много лесна работа. Макар че всички ги обожаваме, когато стане време за навиване на тестените лентички на вилица и търсенето на начин те да стигнат безаварийно до устата, започваме да изпитваме известна тревога. Особено ако се намираме в хубав ресторант и имаме компания.

За мнозина ситуацията става още по-конфузна, когато за нашата вкусна паста сервитьорът ни донесе не само вилица и нож (понякога без нож), но и лъжица Ами сега? Какво да правим с нея? Много ли ще се изложим, ако се направим, че тя не съществува и се наядем само с помощта на вилицата?

Как италиански келнер ни преметна с 20 евро, не се хващайте на тази въдица!

Оказва се, че такъв проблем мъчи клиентите не само в родните ресторанти. Мнозина се чудят таква ли е нормалната практика. И най-важното – как ядат спагетите в Италия?

Предназначението на лъжицата е съвсем просто. С вилицата, която държите в дясната ръка, набождате спагетите. Лъжицата се държи в лявата ръка настрани. Зъбчетата на вилицата се опират в лъжицата и започвате да въртите вилицата докато навиете хубаво спагетите около нея, след което ги изяждате.

Според етикета, ако няма лъжица, вилицата може да бъде опряна в извивката на чинията и да се направи същата маневра.

Какво, обаче, е положението в автентичните италиански ресторанти?

Въпросът е задаван на няколко пъти в големи форуми в интернет и отговорът е един и същ – италианците НЕ ядат спагети по този начин.

Италианските ресторанти, в които се поднася лъжица, често са такива, в които ходят много туристи. Има, обаче, и такива места, където, ако си поискате лъжица, ще ви изгледат лошо.

„Аз съм от Северозападна Италия и определено лъжицата не се използва за яденето на паста. Може би в други райони това е малко по-често срещано.

Ясно си спомням времето, когато бях на около 5 години, когато в един ресторант попитаха майка си: „Защо тази жена използва лъжица и вилица за спагети? Толкова е странно“.

Майка ми каза: „Не я зяпай! Тя е германка, тя не може да яде спагети правилно само с вилица“, споделя италианец в Quora.

Негов сънародник, готвач, уточнява: „Това не е нещо, което се прави, само за да могат туристите да ядат спагети. В Южна Италия, особено около Неапол, италианците традиционно използвали лъжица и вилица за спагети. Първоначалната причина е изгубена във времето.

Традицията съществува, защото е била нарочно забранена от „Галатео“ – книгата за добри маниери на масата. Така че може причината да е и просто за удобство – използването и на вилица и на лъжица за навиване на спагети е много по-лесно, особено за някого, който не е свикнал с такива маневри“.

Въпреки това, обаче, в много ресторанти в САЩ и Канада продължават да носят лъжица за спагетите. Има твърдения, че лъжицата е била ползвана традиционно преди около 100 години и този начин на хранене е пренесен и съхранен от италианските имигранти в САЩ.

„Възможно е този обичай да е съществувал някога в Италия и да е изчезнал. Помня, че когато бях в университета, италано-американски студент ни каза, че италианците правели така. Вероятно, когато баба ѝ и дядо ѝ емигрирали от Италия, обичаят още съществувал“, пише италианка в Tripadvisor.

Шокиращи факти за най-известното ястие на света

А ето какво споделя там и един американец: „Докато бяхме в Италия с приятели, един сервитьор гледаше една от приятелките ми да използва лъжица, за да си навива спагетите. Той ѝ каза шеговито: „Ако си нарежете спагетите или използвате лъжица, ще ви помолим да седнете да ядете на улицата. Ние не правим така в Италия“.

Културното аташе в италианското посолство в Отава обясни преди време за “The Globe and Mail”: „Да, вероятно двама души в Италия правят така. Може би. Някъде“.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Алберто

Алберто 21.08.2020 8:51

много ме интересува кой как яде паста....безмислена статия