logo

Взаимствано от разузнавачите на СССР - таен скаутски огън тип "Дакота"

Взаимствано от разузнавачите на СССР - таен скаутски огън тип "Дакота"

Предимствата му са, че не се вижда отдалеч и гори и при вятър и дъжд

Интересно е как разузнавачите по време на войната са правили огън с ръце и нож, за да не издават местоположението си.

Един обикновен огън се вижда отдалеч поради ярката светлина и дим. И разузнавачите или преди тях индийските племена Дакота имали свой таен огън.


Скаутски огън или "Дакота"

Цялата същност на тайната на разузнаването на СССР е била в това да се приготви храната и да не се запали мястото. Веднага ще кажем, че този огън не е напълно скрит, но не се забелязва.

Намерихме склон или погледнахме внимателно вятъра. Сапьорска лопата, нож или заострения край на пръчка и с ръце се правят две дупки.

Странности на жителите на САЩ, които чужденците никога няма да разберат

Първо, първата с формата на стомна, така че шията на стомната да излезе на повърхността. Диаметърът на отвора е 25-30 см, дълбочината е 40-50 см.
В самото дъно дупката се разширява с 2 първоначални диаметра. Това е мястото за огъня и дървата за огрев. Тясното гърло на дупката е коминът.

Втората дупка се прави на 30-40 см от първата или по-надолу по склона или от подветрената страна. Диаметърът е същият като този на първата (по-малък, ако е възможно).

И е необходимо да се копае в посока на първата дупка, така че дъното на първата да съвпада с дъното на втората. Това ще бъде каналът за обогатяване на огъня с кислород.

Има друг вариант за канала. Тесен изкоп на 1-1,5 метра се изкопава на 30 см от първоначалната дупка. Свърза се с дупка за огъня. Тогава се полагат пръчки или клони.

Горивото (дърва за огрев) се полагат на дъното на първата яма с форма на круша, палят се - и огънят "Дакота" е готов. И тогава се приготвя храната.

Предимства и недостатъци на тайният огън в дупка

Предимството на такъв огън е, че е по-малко видим, безопасен (огънят не може да се разпространи за разлика от открития огън) и не оставя следи (можете спокойно да го заровите). Можете да направите такъв огън при дъждовно и ветровито време.

5 идеални дестинации за Нова Година

Но недостатъкът е, че трябва да се готви много по-дълго във времето и е по-сложен от обикновения огън.

За поход, стационарен лагер, за дълъг риболов, за оцеляване, трябва да знаете за този тип огън.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай