logo

Връзката между пътувания и болести през цялата история

Връзката между пътувания и болести през цялата история

Бактериите са убили 90 процента от индианците в Америка

Ерата на Великите пионерски пътешествия започва между 15 и 17 век. По това време технологичният напредък в корабостроенето и корабоплаването улеснява изследването извън познатите граници. 

В допълнение към търговията със стоки, много държави започнали търговия с роби. Търговията с роби била удобен начин за предаване на болести на нови места и народи, например от Субсахарска Африка до Карибите и Америка. На определени места и това довело до появата на нови болести, някои от които започнали да мутират и от болести по животните към хората.

Странни израстъци се появяват на много места в Сибир

Ранната медицина често включвала използването на билки и медитация. Въз основа на археологически доказателства, някои праисторически лекари в Европа и Южна Америка са използвали трепанация, правейки дупка в черепа, за да облекчат болестта.Тежките заболявания често се смятали за свръхестествени или магически. Последицата от предаването на евразийски болести в Америка е фактът, че местните жители умирали много повече от болести и бактерии, отколкото са били убити от колонистите. Учените изчисляват, че епидемиите са унищожили 90 процента от индианците за период от четири века.

В Европа, по време на Великите географски открития, болести като едра шарка, морбили и туберкулоза съществували от векове и се предавали чрез търговията с Азия и Африка. Хората вече са разработили антитела срещу тези и други заболявания от евразийския континент. Когато европейците пътували до нови земи, те носели тези болести със себе си. (Забележка: Учените смятат, че туберкулозата е била ендемична в Америка). Когато такива заболявания се появяват за пръв път в новата популация, въздействието върху местните жители става широко разпространено и смъртоносно. С първия контакт на Христофор Колумб с Карибите започва размяната на болести.

Какво крие най-големият и загадъчен остров на Земята

Съвременните видове транспорт означават по-бързо движение на хора и продукти по света и открит път за насекоми, които пренасят инфекциозни заболявания. Такъв пример е вирусът от Западен Нил. Смята се, че болестта е достигнала до Съединените щати чрез комари, които са били транспортирани със самолет и така са достигнали Ню Йорк през 1999 г. Използвайки пътуване със самолет, хората могат да пътуват в чужбина, да се разболяват от болест, но да нямат симптоми, докато се върнат у дома и в същото време да изложат на околните на болестта.

С напредването на медицината са разработени много ваксини и лекарства за някои от най-сериозните заболявания при хората (чума, сифилис, коремен тиф, холера, малария). Но тъй като микроорганизмите се развиват толкова бързо, дори ваксините затрудняват развитието на пълна резистентност към много заболявания. Като цяло намирането на ваксини за някои заболявания остава изключително трудно. Светът, без ваксини, остава податлив на инфекциозни болести.Еволюцията на болестите представлява голяма заплаха за днешния ден. Например настоящият „свински грип“ и вирусът H1N1 са нов вирус или остаряла форма на грип, известна от векове като азиатски грип, кръстен на континента, от който произхожда. 

От 1918 до 1920 г. или следвоенния период на Първата световна война глобалната грипна епидемия е убила около 50 000 до 100 000 000 души, включително половин милион в САЩ. H1N1 е вирус, който е еволюирал и отчасти от птичи, свински и човешки грип.

Глобализацията е увеличила разпространението на инфекциозни болести от юг на север, но също така и риска от незаразни болести чрез култура и начин на живот от север на юг. Важно е да се намери и намали разпространението на болестта в развиващите се страни. Трябва обаче да разгледаме и рисковите фактори за незаразните болести и начина на живот на юг, които причиняват заболявания, като консумацията на цигари, алкохол и нездравословна храна, всички еднакво важни.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай