logo

Временните бракове в Иран – вратичка към извънбрачния секс

Временните бракове в Иран – вратичка към извънбрачния секс

За много иранци сигхех не е нищо повече от легализиране на проституцията, още повече, че жената не е нужно да е девствена

Иран е страна, известна със своите изключително строги закони по отношение на брака и семейството. Официално там на секса преди и извън брака се гледа изключително лошо.

В Иран неженените двойки, които правят секс или дори само излизат и се държат за ръце, могат да бъдат арестувани, глобени и даже бити с камшици.

И все пак се оказва, че има вратичка, която позволява и това да се случи.

Това, което не е позволено, е забранено: Закони, които туристите могат случайно да нарушат - и да влязат в затвора

Иран е страна, където правилата са разтегливи, където хора от различни класи и степени на религиозност се гордеят с това, че откриват „дупки“ в ислямската система. Временният брак или „сигхех“ е може би най-странната и най-голяма такава дупка.

Твърди се, че тази практика е съществувала още по времето на пророка Мохамед. Вярва се, че той я препоръчвал на своите приятели и войници. Сунитското мнозинство я забранява, шиитското малцинство – не.

Исторически практиката е използвана най-често от поклонници в шиитските свещени градове Машхад и Кум. Поклонниците, които пътували от далеч, имали сексуални нужди. Временният брак е легален начин те да бъдат задоволени.

Как работи временният брак?

Той може да трае от няколко минути до 99 години. Двойката се договаря за това предварително, както и за сумата, която мъжът трябва да плати като зестра. След края на брака жената няма право на имотни претенции и наследство от мъжа и, след като минат два нейни месечни цикъла, тя може да се омъжи отново.

За много иранци сигхех не е нищо повече от легализиране на проституцията, още повече, че жената не е нужно да е девствена. Но по-съвременно настроени хора смятат практиката за възможно решение на проблема с младежта. Големият брой млади хора, в комбинация с безработица, кара все повече двойки да отлагат брака, тъй като не могат да си го позволят. Сигхех легално предоставя възможност за секс преди брака в мюсюлманска опаковка.

„Първо, връзките между млади мъже и жени ще станат малко по-свободни. Второ, те могат да задоволят сексуалните си нужди. Трето, сексът ще се деполитизира. Четвърто, те ще изразходват част от енергята, която влагат в улични демонстрации. Накрая, манията на нашето общество по девствеността ще изчезне“, коментира Шахла Шекерат, редактор на феминистко издание, цитирана от „Ню Йорк Таймс“.

Децата, родени от временни бракове, имат право на дял от наследството на баща си.

По-рядко временният брак се използва от двойки, които нямат сексуални контакти, но нямат и роднински връзки, а искат да живеят в едно жилище.

Противниците на практиката изтъкват, че един женен мъж може да има колкото си искат временни жени, както и до 4 постоянни, и могат да нарушат договора когато си поискат, докато жените не могат.

Съществуват, обаче, много сайтове за запознанства за временни рбакове, които посочват цитати от религиозни текстове, оправдаващи тази практика. Някои духовници пък твърдят, че тъй като Бог забранил алкохола, той разрешил временните бракове.

Първоначално временните бракове в Иран били насочени към вдовиците. Те им позволявали да се омъжат повторно, често за по-заможен мъж, който може да се грижи за тях. Всъщност най-често срещаният тип временен брак е между богат мъж и бедна вдовица или разведена жена, пише vocative.com.

В сайтовете за запознанства мъжете могат да търсят жени по техния „статус на забулване“ – каква част от лицата и телата им са покрити. Те могат да ги филтрират по характер, социален и икономически статус, финансова стабилност, красота и др. Много е важна цената на колата, тъй като в Иран тя е много важен символ на положение.

В профила си 23-годишния Мохсен, например, пише: „Аз си търся само компания и не бих имал против да преминем от временен към постоянен брак, ако всичко мине добре. Не харча много, но не съм и евтин. Не съм религиозен, но мисля, че хората трябва да са отговорни за поведението си. Слушам музика и понякога готвя. Харесвам независимостта. Прекарвам повечето си време в интернет или да гледам телевизия“.

Лейла е вдовица с две деца, най-голямото на 20 години. Тя е в сайта, защото търси социална сигурност. Не носи често булото си и няма кола или приходи, но е здрава. „Искам зестра от 400 и някой на моята възраст или по-възрастен, това за мен е много важно“, пише простичко тя.

Заради социалната стигма, много жени избират да не показват лицата си в сайтовете. Те пък им позволяват да търсят мъже анонимно. Веднъж определен като мъжки или женски, един профил не може да търси представители на същия пол.

Преди време „Ню Йорк Таймс“ разказа историята на Мариам и Карим (имената са променени). Тя била нещастно омъжена на 15 година за пушещ опиум женкар, собственик на фабрика, цели 20 години преди да се разведат. С Карим се срещали тайно в дома му, където той живеел с родителите си. Докато не сключили временен брак.

Направили го от практични съображения. Искали да имат документ, така че като ги спрат на улицата от полицията, да могат да докажат, че не вършат нищо незаконно.

Бракът им бил сключен в сватбено бюро в Техеран, където трябвало да занесат документи за самоличност и снимки. Мариам трябвало да занесе и свидетелството си за развод. Ако била девствена, щяло да ѝ трябва разрешението на баща ѝ. Подписали временен брак за 6 месеца, който подновявали отново и отново.

Карим ѝ давал дрехи и малко пари от време на време по време на техния „брак“, но не и златната монета, която ѝ обещавал при всяко подновяване на договора. Той ѝ казвал, че е красива – нещо, което съпругът ѝ никога не е правил. Тя чистела къщата му от време на време и дори се запознала с братята му. Той се запознал с майка ѝ, която се омъжила (за постоянно) за трети път.

Двамата пазели временния си брак в тайна, дори от майката.

В Иран пътуват петзвездни влакове

На петата година от връзката си Карим започнал да се обажда по-рядко. Мариам отишла на гледачка, която му казала, че Карим ще се жени. Когато тя го попитала за това, той казал, че между тях е свършено. След като договорът им изтекъл, той се оженил за девственица, избрана от родителите му.

Мариам била толкова влюбена, че дори предложила да стане временна жена на Карим и след като той се оженил за постоянно. Той отказал.