logo

Въпрос с повишена трудност. С колко държави граничи Русия?

Въпрос с повишена трудност. С колко държави граничи Русия?

Те могат да бъдат изненадващо трудни за преброяване

Отговорът е прост - четиринадесет. О, чакайте, всъщност са шестнадесет... или осемнадесет? Боже, границите на най-голямата държава в света могат да бъдат изненадващо трудни за преброяване!

Границите винаги са били особена материя, дори да не говорим за гранични спорове и конфликти, които за съжаление все още съществуват по света и тровят живота на хиляди хора. Например, знаете ли коя държава има най-дългата сухопътна граница с Франция? Бразилия! Департаментът Френска Гвиана, разположен в Латинска Америка, все още принадлежи на Франция и споделя 673-км граница с Бразилия, която е по-дълга от която и да е от френските европейски граници.

Това е страната в света, където има най-добри социални помощи

Русия няма задгранични департаменти (тъй като през XIX в. продава Аляска и селища в Калифорния на САЩ), така че тук няма да има изненади като граници с, да речем, Чили. Но все пак има доста любопитни неща около границите на Русия.

Много съседи

И така, колко точно държави граничат с Русия? Зависи как ги броите. Русия е световен шампион по брой на страните, които граничат с нея - което не би трябвало да е изненада за най-голямата държава в света.Ако броим само сухопътните граници, има четиринадесет държави, които граничат с Русия. От запад на изток те са: Норвегия, Финландия, Естония, Латвия, Литва, Полша (руският ексклав - Калининградска област - граничи с нея), Беларус, Украйна, Грузия, Азербайджан, Казахстан, Китай, Монголия и Северна Корея. Леле, това е много! Може би сте забелязали също, че осем от четиринадесетте са бивши съветски републики.

Туристи на границата с Китай

Ако вземем предвид и морските граници, трябва да добавим още две страни: Япония и Съединените щати, което довежда общия брой на съседите до шестнадесет. Руско-японската граница следва няколко пролива, които отделят руския остров Сахалин и Курилските острови от японския остров Хокайдо. Руско-американската граница се намира в Беринговия пролив.

Спорове

Шестнадесет държави, граничещи с Русия, са официално признати от Организацията на обединените нации (ООН). Става обаче по-сложно - има две самопровъзгласили се държави с ограничено признание, които Русия счита за свои съседки. Това са малките републики Абхазия и Южна Осетия. И двете обявиха независимост от Грузия през 1990-те години, но Грузия все още ги смята за част от своята територия. През 2008 г. Русия призна независимостта на двете републики.

Почивка - мечта! Турски хотели само за възрастни

И така, отговорът на въпроса: "Колко държави граничат с Русия?" зависи от вашето разбиране на думата "граница" и думата "държава". Те са четиринадесет, ако броим само сухопътни граници, шестнадесет, ако добавим морските граници, и осемнадесет, ако и вие, подобно на руските власти, смятате Абхазия и Южна Осетия за независими държави. Простичко, нали?

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай