logo

Вкусната карта: Страните с най-добрата храна в света

Вкусната карта: Страните с най-добрата храна в света

Всички обичаме пътешествията, както и всички се интересуваме от добрата храна и питиетата. А често кухнята на една страна е важна част от цялото преживяване и опознаване на дестинацията, която сме решили да посетим. Затова винаги, когато отиваме на ново място, редом с въпроса „какво да видим“ стои и „какво да ядем“ там.

За мнозина пък изборът на дестинация зависи от това каква храна се предлага там. Ето защо следващата класация ще е изключително полезна и за пътешествениците и за кулинарните ценители.

Страните по света с най-добра храна:

10. САЩ

Страната ветоятно е влязла в класацията, защото много от популярните храни там всъщнист идват от чужбина – пицата от Италия, пържените картофи от Белгия или Холандия, хамбургерите и наденичките от Германия... Но в кухните в Щатите тези ястия са доста подобрени и към тях са добавени съставки, превърнали ги в любими на много хора по света.

Българка отиде на екскурзия в Турция и се влюби в това екзотично ястие! (ВИДЕО)

Не пренебрегвайте и оригиналните американски ястия като мидена супа, лимонов пай и салата Коб.

Вкусните неща: чийзбургер, курабийки с шоколад.

Гадните неща: всички видове многократно преработена храна като тази в популярните вериги за бързо хранене.

9. Мексико

Ако ви се разрешат да ядете само храната на само една страна в света, ще постъпите умно, ако изберете Мексико. Кухнята на централноамериканската страна има по малко от всичко и никога няма да се отегчите.

Освен познатите енчилада, тако, еладо и кесадия, ще намерите още вкуса на гръцките салати и богатството на индийското къри, горещината на тайландската храна и яденето с ръце на тапас. Там също е се пресичат пътищата на редица суперхрани като авокадо, домат, лайм, чесън с фасул, какаови продукти, които са богати на актиоксиданти и много здравословни. Само че нямат вкус на нещо здравословно, тоест безвкусно, а се получава истинска фиеста за езика.

Вкусните неща: моле – древен сос от люти чушки, подправки, шоколад и магически заклинания; такос ал пастор – тако от печено на шиш свинско, смесица от епохите преди и след Колумб; тамалес – храна на древните маи, приготвена от царевично брашно, завито в лист.

Гадните неща: тостадас – същото като тако или бурито, но поднесено с хрупкаво изпържена тотрила, която се рони на парчета, когато я отхапете. Невъзможно е да се яде.

8. Тайланд

Уличната храна е атракция в Тайланд. Ако отворите някоя тайландска готварска книга, едва ли ще намерите рецепта, чийто съставки да не са цяла страница. Комбинацията от толкова много билки и подправки води до такива комплексни вкусове, които си пасват като музика за оркестър. Тайландците напасват люто, кисело, солено, сладко, разтегливо, хрупкаво и хлъзгаво в едно ястие.

Повлияна от Китай, Малайзия, Индонезия, Миянмар и кралската кулинарна традиция, тайландската кухня показва най-доброто от различни светове. Най-хубавото на това да ядеш тайландска храна в Тайланд, обаче, е гостоприемството.

Вкусните неща: том ям кун – истински празник за устата със съставки, традиционни за тайландската кухня, които звучат непознато за европейския пъртешественик; къри масаман – тайландско ястие с ислямски корени, на върха на световни класации за най-вкусно ястие; сом там – популярна салата от зелена папая с кисел, много лют, сладък и солен вкус.

Гадните неща: пла сом – ферментирала риба, която се яде сурова. Популярна е сред народа лава и се счита за причинител на рак на жлъчката.

7. Гърция

Да пътуваш и да ядеш в Гърция изглежда като извадено от туристическо списание изживяване. Подобно на сините морета и бели сгради, маслините каламата, сиренето фета, цветните салати и печено са перфектни по дефиниция.

Тайната? Изобилие от първокласен зехтин. Считан за дар от боговете, той е сред най-изнасяните от Гърция стоки, влияейки на начина, по който хората по света мислят за храната и грижата за здравето.

Вкусните неща: зехтин – за овкусяване на храна, намазан върху хляб, в най-различни комбинации; спанакопита – подобно на баница, направена със спанак и сирене фета; гирос – яденето посред нощ след запой не би било същото без този сандвич в питка с печено месо и дзадзики.

Гадните неща: Лаханоризо – зеле или лук, готвени до смърт и разбъркани с ориз. Засищащо, но много безвкусно.

6. Индия

Когато в една кухня подправките се ползват толква щедро, че месото или зеленчуците изглеждат като второстепенни съставки, знаете, че си имате работа с готвене, посветено на вкусовете. Няма правила за ползването на подправки, стига резултатът да е вкусен.

А всяка страна, която успява да направи вегетарианската храна наистина чудесна, със сигурност заслужава похвала. В Индия, разбира се, регионалните различия са големи. Там е морската храна на Гоа, вазван от Кашмир и кокосовото богатство на Керала.

Витаминозна бомба: По тази вкусна салатка с име "Мъката на бацила" полудяха всички у дома

Вкусните неща: Дал – Индия е успяла да направи от варената леща нещо вълнуващо; доса – палачинка, пълнена с всичко: от сирене до люти зеленчуци, идеално за обяд или вечеря; чай – не всеки обича кафе и не всеки обича обикновен чай, но на индийския чай е трудно да се устои.

Гадните неща: пиле Балти – създадено за вкуса на британците, което е по-добре да си беше отишло заедно с колониалната епоха.

5. Япония

Японците подхождат със същата прецизност към храната си както към инженерните си постижения. Това е мястото, където владеят тираничните майстори на суши и господарите на фидето, които карат и персонала и клиентите си да треперят под погледа им.

Можете да си вземето богато многостепенно ястие каисеки, което представя сезоните в истинска кулинарна и нагледна поезия. Или да заемете място до въртяща се лента за суши за самостоятелно пиршество. Или пък да си вземете нещо случайно и непознато от фризера на обикновен магазин. Просто е невъзможно да се храните лошо в Япония.

Вкусните неща: супа мисо – разкрива някои от основните вкусове на японската храна, проста и завършена; суши и сашими – кой да знае, че суровата риба върху ориз ще стане толкова популярна; темпура – съвършенството на дълбокото пържене. Никога не е мазна, тестото е тънко и леко като хрупкава коричка.

Гадните неща: фугу – има ли нещо толкова вкусно, че да си струва да рискувате живота си? Отровната риба-балон уби клиенти на ресторант в Египет, но в Япония може да се намери свободно.

4. Испания

Да ядем и пием, след това да спим, да работим два часа, след това да ядем и пием. Да живее Испания – страната, за чиято хедонистична култура всички тайно си мечтаем. Цялото ходене по баровете, ядене на тапас, минимално време за работа, безкрайните предизвикателства за пиене на вино – това е култура, изградена около или дори вътре в храната.

Испанците се отнасят към готвенето като към танцуването на фламенко – с неподправена страст. Те дъвчат някаква закуска през целия ден между главните хранения. От плодовете на Средиземно море до лакомствата на Пиренеите, от шафранените и кимьоновите нотки на маврите до откачените молекулярни експерименти, испанската кухня е извън времето и заедно с това авангардна.

Вкусните неща: хамон иберико - прочутата шунка е резултат от един хармоничен природен процес, изтъкан от традиция; чурос – най-добрата версия на пържено сладко тесто в целия свят.

Гадните неща: гаспачо – освежаващо е наистина, но на практика е течна салата.

3. Франция

Ако сте от тези хора, които не обичат да ядат, защото „животът е много повече от храната“, посетете Париж. Градът е известен със своите не много общителни пришълци, но всичко те вярват в значимостта на добрата храна. Два часа обедна почивка за тристепенно ядене е нещо обичайно.

Цели ваканции от по две седмици са фокусирани върху изследването на комбинациите между вина и сирена в цялата страна. Простичкото готвене ще изненада всеки, който мисли французите за най-големите кулинарни снобари. Касуле, потофе, печено месо с пържени картофи могат да бъдат истинско преживяване, ако попаднете в правилното бистро.

Вкусните неща: ескарго – заслугата на французите за превръщането на слузестите обитатели на двора в деликатес; макарони – храната на еднорозите. Всъщност всички сладкарски изделия от Франция изглеждат забъркани от захар, вълшебен прашец и заклинанията на малки момиченца; багета – първото и последното нещо, което ще искате да ядете във Франция.

Гадните неща: гъши дроб – има вкус на 10 000 патици печени в масло и превърнати в кадифен крем. Само че защитници на животните твърдят, че за производството му се прилага ужасна жестокост към птиците.

2. Китай

Хората, които се поздравяват с „Яде ли вече“, вероятно са най-обсебените от храната в целия свят. Храната е начин за бягство от действителността в бурната история на Китай.

Китайците са сред най-смелите народи, когато става дума за ядене. Но те не просто ядат и продават всичко, те го правят да е вкусно. Китай е мястото, където ще изживявате кулинарен шок по няколко пъти на ден. „Ядеш това?“ ще се превърне в обичайна фраза на пътешественика. Регионалните кухни в страната са доста различни и понякога е трудно за вярване, че са част от една национална кухня. Това не е кулинарна култура, която ще опознаете и ще обобщите бързо.

Вкусните неща: сладко-кисело свинско – вкусното удоволствие, приело най-различни форми; дим сум – традиционно от Хонконг до Ню Йорк, шаолонгбао – тестени ролца с плънка от супа, готвени на пара.

Гадните неща: супа от перка на акула – активистите за околна среда настояват от години ястието да се забрани в ресторантите.

1. Италия

Най-гнусните неща, които може да видите във Виетнам, но никой преди това няма да ви ги каже (ВИДЕО)

Италианската кухня господства над вкусовете на хората по света от векове със завладяващите си доматени сосове, всички интересни неща, които правят с пшеничното брашно и неустоимите десерти. И всичко е толкова просто. Взимате малко спагети, зехтин, чесън, домат и резен бекон и бам – удоволствие в чиния. И лесно както за готвене, така и за ядене.

От различните ризото със сирена до хрупкавите пържени меса, италианската кухня е събирателна за храната, която радва масите. Много хора са я приели в домовете си, особено неопитните готвачи. И там се крие истинският гений – италианската храна се е превърнала в храна за всеки.

Вкусните неща: спагети болонезе – когато хората по целия свят не могат да решат какво им се яде; пица – умопомрачително просто и толкова задоволяващо ястие. Ежедневната храна на ергените и студентите; италиански салам – водещ към пристрастяване почти колкото цигарите; кафето – капучино за закуска? Забравете. Искаме го ден и нощ.

Гадните неща: моцарела бъфало – в тези парченца сирене от мляко на бивол вкусът е толкова леко загатнат, че трябва да си го представяте.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай