logo

Вижте най-богатите жени в Турция. Кои са те и как са успели?

Вижте най-богатите жени в Турция. Кои са те и как са успели?

Те ръководят бизнеси за милиарди долари

Съществува стереотипно мнение, че турските жени имат право само да си стоят у дома, да имат деца и да гледат в очите на своите съпрузи. Но това далеч не е така. Много турски жени заемат високи длъжности, стоят начело на многомилионни компании и участват активно в научни и социални дейности.


Днес предлагаме да представим най-богатите и влиятелни жени в Турция. 


1. Ахсен Озокур

Сестрата на турския крал на сладките, Мурата Улкер, е ръководител на холдинга Yıldız (турски конгломерат, известен с производството на храни), както и съсобственик на Godiva Chocolatier, която заедно с други компании е обединен под чадъра Ülker.

Феномен на природата: Омагьосано дърво, което живее срещу всички правила

Сферата на дейност е хранителната индустрия, производството на храни, вариращи от бисквитки до гурме деликатеси. В Турция има няколко огромни фабрики на компанията, а представителствата на Ülker се намират в 78 страни по света. Състоянието на Ахсен се оценява на 1,5 милиарда долара.

2. Суна Карач

Суна е родена на 3 юни 1941 г. в едно от най-мощните семейства в страната. Баща й, бизнесменът Вехби Коч, майка й - Садберк Коч. След завършване на университета в Боазичи Кирах става вицепрезидент на Коч Холдинг.

Коч Холдинг е най-големият финансов и индустриален конгломерат в Турция, включен в списъка на Forbes Global 2000 и включва следните компании:

Divan Group е голяма хотелска верига

Yapı ve Kredi Bankası е голяма банка и финансова компания

Migros е голяма верига супермаркети

Arçelik е голям производител на битови електроуреди с фабрики в Турция, Румъния, Русия, Китай и Южна Африка

Otokar е голям производител на автобуси и военна техника

Ford Otosan - най-големият автомобилен производител в Турция, съвместно предприятие с Ford

Koçtaş - голяма верига магазини за стоки за ремонт и за дома.


Суна се омъжила за Инан Карач, тогава високопоставен ръководител на холдинга. През 15-ата година от брака им двойката осинови четиримесечно момиче на име Ипек, тъй като имали проблеми с възпроизводството. Карач създадоха фонд за култура и образование.

Съветската баня Арасан – луксозно и болезнено СПА приключение в Казахстан

През 2005 г. фондацията откри музея Пера, показващ три ценни колекции от изкуството на семейството.

През 1996 г. Суна получава афония, след което развива проблеми с говора и забавя двигателните умения на ръцете. През 2000 г. Карач е напълно парализирана, не може да говори и комуникира с намигвания, когато й се показват букви. Тя примигвала, когато й покажат правилната буква, от която са съставени думите. Невъзможно е да си представим колко трудно е да се живее с такава диагноза. Наследницата на Коч обаче е живяла още 20 години и е починала на 15 септември тази година.


3.Сюзан Сабанджи Динчер

Сюзън е трето поколение от семейство Сабанджи, родено през 1965 г. Завършила е финанси и международен маркетинг в Бостънския университет и Американския международен университет в Лондон, в момента тя е председател на борда на Akbank и член на борда на Sabancı Holding.

Sabancı Holding е частен финансов и индустриален конгломерат в Турция (вторият по големина след Koç Holding). Холдингът създаде няколко смесени предприятия с големи компании, включително Ageas, Verbund, Philip Morris International, Bridgestone, HeidelbergCement, DuPont, International Paper, Carrefour, Dia, Citigroup, Verbund, E.ON и Marubeni.

Холдингът включва следните компании:

Teknosa е голяма верига магазини за електроника

Турски търговци на дребно Carrefour и Dia.

Akbank е третата по големина турска банка, съвместно предприятие с Citigroup

Аксигорта - голяма застрахователна компания, съвместно предприятие с Ageas

AvivaSA е голямо застрахователно дружество, съвместно с Aviva

Pegasus Airlines е голяма нискотарифна авиокомпания

Enerjisa е голяма компания за електричество и газ.

Akçansa е голяма циментова компания, съвместно с HeidelbergCement

Çimsa е голяма циментова компания

Kordsa Global е голяма химическа и текстилна компания

SASA е голяма химическа компания

Yünsa е голяма текстилна компания

Бъдещата бизнесдама започва своята банкова кариера през 1986 г. и е назначена за изпълнителен вицепрезидент в Akbank през 1989 г. През 1997 г. тя става член на Изпълнителния съвет за хазна и международно банкиране. През март 2008 г. Сюзън става председател.

Сабанджи Динчер е член на Съвета на директорите на Института за международни финанси и Консултативния съвет на развиващите се пазари, Глобалния консултативен съвет на Харвардския университет, Глобалния лидерски кръг на Харвардското бизнес училище, Бизнес центъра и правителствения консултативен съвет на Харвардското бизнес училище и почетен член на Консултативния съвет на Харвардското бизнес училище в Близкият изток и Северна Африка.

От 2009 до 2016 г. Динчер е член на Глобалния съвет на съветниците от Chatham House. През 2012 г. нейно величество кралица Елизабет II присъди на бизнес дамата титлата Командор на Висшия орден на Британската империя (CBE) като признание за нейния активен и влиятелен принос в развитието на турско-британските отношения.

Тя е един от основателите и член на борда на бизнес движението Endeavor Turkey и член на настоятелството на панаира на съвременното изкуство в Истанбул. През 2014 г. Сюзън беше наградена с Гражданския орден на Мерито от испанския крал Фелипе VI за приноса й в отношенията между двете страни.

Съпругът на Сабанджи е Халук Динчер, турски бизнесмен. Халук започва кариерата си като инженер-конструктор. през 1995 г. се присъединява към Sabanci Group като изпълнителен вицепрезидент на автомобилната дъщерна компания Temsa.

От февруари 2002 г. бизнесменът е член на изпълнителния съвет на индустриалната и финансова група Sabanci Holding, а от април 2020 г. - президент на групата за финансови услуги. Двойката Динчер има две деца.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Стоянова

Стоянова 05.01.2021 15:37

Най-богатите жени са от семейството на Ердоган.....

Neron

Neron 05.01.2021 21:06

Добро

орхан

орхан 07.01.2021 8:53

На бойко ЖЕНКИТЕ СА НАЙ-БОГАТИ !

Джон

Джон 07.01.2021 9:56

А защо не са завършилив Масква, а все в прогнили капиталистически университети?