logo

Вижте Кремиковци! Това не е само изоставен металургичен гиганг

Вижте Кремиковци! Това не е само изоставен металургичен гиганг

Тук можете да се насладите на красива природа, да видите гледка към Рила и Пирин

Кремиковци е място, което се свързва с известната металургична компания, но то е много повече от това. Там можете да се насладите на красива природа, да видите гледка към Рила и Пирин, която обгръща българската душа и да посетите Кремиковския манастир – дом на духовното и святото.

Кремиковци е квартал на София и се намира на около 15-20 километра от основната част на града. Когато излезете малко след населената със сгради зона, пред вас ще се открият горички и полета. Те са идеални за разходка през уикенда. Там има удобно място, на което можете да паркирате, така че да се отдадете на природата и слънчевите лъчи.  

 

По продължение на пътеките тече едно от разклоненията на река Лесновска, което прави излета още по-приятен за авантюристите. Фонът на румолящото поточе в комбинация с цъфналите дръвчета и цветя правят преживяването незабравимо. В допълнение - през приблизително 300 метра има беседки и пейки, на които може да се седне, да се отдъхне и да се организира хубав пикник. Определено усещането, че сте много далеч от забързаната и градска среда, присъства, пише Труд

 

В случай, че продължите по тесния асфалтиран път нагоре, ще стигнете до Кремиковския манастир. Между завоите нагоре се откриват удивителни гледки – на малка част от столицата и на гористата местност, която остават отдолу. Когато стигнете горе обаче пейзажът носи неизмерима наслада. От тази точка се вижда Рила, заедно със ски пистата в Боровец, и съвсем малка част от Пирин. Почти винаги белите върхове и зелените поли надолу предизвикват благоговение у зрителя.

Как да различим китайците, японците и хората от Южна Корея?

Кремиковският манастир носи името „Свети Георги Победоносец“. Това е български православен грам, кацнал на южните склонове на Стара планина. Съществуват легенди, че храмът е съграден по времето на цар Иван-Александър в края на ХІV век, но първите писмени свидетелства за манастира са от ХVІ век. Дом е на две църкви, от които първата е построена през 15-ти век – „Свети Георги Победоносец“, а през 20-ти втората – „Покров Богородичен“.

От първата положена тухла до сега мястото преминава през множество трансформации, а към днешна дата е изключително добре поддържано и е заобиколено от удивителни стенописи. Едните се намират в по-малката и по-стара църква „Свети Георги“ и са много тясно свързани с традициите на църковната живопис от българското средновековие. Те изобразяват светци и библейски сцени и са пропити с история.

Другите са в предверието на манастира и макар с известни разлики в стила и похватите заради периода на създаване, също са силно впечатляващи. На тях ще видите най-известните манастири в България в умален вариант и светците, на които са кръстени, на преден план.

Коронавирусът умира там: 6 причини да посетите Гибралтар ГАЛЕРИЯ

В двора на манастира, освен прелестна градина, ще забележите и магерницата, от която се носи аромат на вкусна, домашно приготвена храна. Там се предлагат изцяло традиционни постни ястия. А около храма свободно се разхождат пауни и фазани, които внасят допълнително удивление. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

Коментирай