logo

Вижте къде се появи този рядък елен красавец и кой е древният народ, който още знае тайните му (СНИМКИ)

Вижте къде се появи този рядък елен красавец и кой е древният народ, който още знае тайните му (СНИМКИ)

Рядък бял елен беше забелязан да се разхожда сред приказен снежен пейзаж. Появил се изненадващо от горите на Северна Норвегия, заедно с майка си, която е с кафява козина, той бил готов да позира за снимки и да се превърне в световна сензация, съобщава „Дейли Мейл“.

Белите елени, които не са албиноси, имат рядка генетична мутация, която премахва оцветяването от козината им.

Вижте 5-те страни, които задължително трябва да посетите идната година

Фотографът Мадс Нордсвеен от Осло правел преход в планината с приятели, когато забелязал бялото еленче. „Разхождах се в планината, търсейки красиви пейзажи за моите снимки, когато изведнъж видях това приказно малко създание. Той дойде много близо до мен и се погледнахме директно в очите. Беше много спокоен, когато видя, че и аз съм спокоен и дружелюбен. Беше все едно позираше за камерата“, разказва той.

Според коренните жители на този отдалечен северен район, белият елен е знак за огромен късмет. Предполагат, че това еленче е на едва няколко месеца, тъй като елените се раждат през май.

Историята на народа саами е неразривно свързана с елените. Векове наред те са номади, местейки се според сезона и пасищата на добитъка си. Ако преди обаче се е придвижвало цялото семейство, живеейки в кожени палатки, подобни на индианските вигвами, днес със стадата на път обикновено е бащата, а децата и съпругата му живеят в модерния им стабилен дом и не обикалят с елените.

Елените са били винаги от първостепенна важност за саами. От тях взимат месо за храна, кожа за облекла и обувки, мас за лампите и т.н. Днес няма безстопанствени елени. Всички, до един, си имат собственици. Нищо, че се шляят свободно из северните степи.

Народността саами живее в Лапландия. Ако ги питате тях, ще научите, че името на родината им е Сапми. И не обичат да ги наричат лапландци. Това име им е дадено от скандинавците, дошли от юг и превзели териториите им, изтиквайки ги все повече на север. „Лап“ означава „кръпка“.

Лапландец е всеки, който живее в Лапландия. А саамите са местното население, носител на хилядолетни традиции. Саами са в земите, които обитават и днес, отпреди викинги и фини. Към тях са проявявали интерес още древногръцките и древноримските учени. Когато финските племена навлизат на Скандинавския полуостров, саами са били разпръснати из цялата територия на днешна Финландия например. С течение на времето те са принудени да се изтеглят максимално на север в териториите си около и отвъд Полярния кръг.

Те са един народ в четири държави – Финландия, Швеция, Норвегия и Русия. И териториите им се простират отвъд това, което ни е известно като Лапландия. Днес общо са около 80 хил. души, като вероятно половината живеят в Северна Норвегия.

Най-ценното нещо, което саамите имат, са елените. В селото е възможно да нахраните тези елегантни животни и да се възхитите на фантастичните им рога. Най-важното нещо, което трябва да помните, когато храните елени, е да не си вдигате ръката прекалено високо или те ще се качат с предни крака на раменете ви, за да вземат лакомството. Местните насърчават посетителите да хвалят невероятната сила на тези северни животни: само няколко от тях могат лесно да дърпат шест души на шейна през тундрата.

След като сте се привързали към тези животни, може да изглежда малко неучтиво, но на посетителите се предлага месо от северен елен за обяд. Традиционната супа на саамите се приготвя с месо от северен елен и еленска наденица домашно производство. Може също да опитате лим - традиционна рибена чорба, и пакула - билков чай, който се прави в 200-годишен чайник с конфитюр от диви къпини.

Това меню може да изглежда неуважително, но саамите не се колебаят да разкрият важността на това животно в ежедневието си.

Саами живеят тук вече няколко хилядолетия и животът им на ловци и рибари, би бил немислим без пълното сливане с природата.Светът, около саами, е населен с безброй духове, които са навсякъде - на земята, под земята, във водата и във въздуха.

Някога при саамите имало два религиозни култа - към висшите богове и към свещените камъни-сейди. Считало се,че нойда (шаманите) не умирали, а когато им свършвало времето отивали в някое глухо място из тундрата и се вкаменявали. Но запазвали способностите си. 3атова обикновените хора продължавали да ги почитат дори в това им състояние.

Сега истинските нойда са единици, но вярата в тяхната сила остава. Саами продължават да ходят при гробовете на своите нойда за помощ,за намиране на вътрешна сила и уверенност в себе си.

Сафари в Азия? Напълно възможно и не по-малко екзотично, отколкото в Африка!

През вековете саами са подлагани на различни опити за асимилация от другите народи в района. Езикът и облеклото им са забранявани в училищата и на публични места. Отнемано им е правото да притежават планините и долините, където още преди векове дедите им са пасли стадата си. През втората половина на 20 век обаче усилията на народа да запази автентичността, традициите и ритуалите си най-после се увенчават с успех.

Днес езикът им се изучава в публичните училища, а пасищата на северните елени са обект на специална протекционистка политика. И развъждането им е запазено специално за саами. Представителите на народността имат свои медии – вестници и радио, провеждат собствена политика в районите, които населяват. В Швеция, Норвегия и Финландия дори си имат собствени парламенти.

Езиците саами имат офицален статут в четири финландски общини, Енонтекьо, Соданкюля, Утсьоки и Инари, като в последната и трите местни варианта на саами – северен саами, инари саами и сколт саами – са официални за администрацията на общината.

Коментирай