logo

Висящите къщи в Куенка: Балкони над пропастта в хармония между природа и архитектура

Висящите къщи в Куенка: Балкони над пропастта в хармония между природа и архитектура

Градът датира от завладяването на Иберийския полуостров от маврите

Разположен на висок хълм, заобиколен от реките Хукар и Уекар, Куенка е изключителен пример за средновековен укрепен град, добре запазен, за да се ползва днес. 

Произходът на град Куенка, столицата на едноименната испанска провинция, датира от завладяването на Иберийския полуостров от маврите през 714 година.


Осъзнавайки стратегическото значение на необитаемото преди това място, маврите построили тук крепост. През XII век градът е завладян от християнския крал Алфонсо VIII. Той установява нови закони за града и настъпва период на просперитет, през който са построени редица исторически сгради, включително първата готическа катедрала в Испания.


Висящите къщи на Куенка, известни още като "Casas Colgadas", са комплекс от къщи, които буквално висят над пропаст. Историята и точният произход на къщите са неясни. Някои изследователи смятат, че тези удивителни, необичайно добре запазени архитектурни чудеса са били построени през Средновековието (XIV-XV век).

Шибам - градът от глинени небостъргачи в пустинята

Има доказателства за тяхното съществуване през 15 век, когато фламандският топограф Антон ван ден Вингерде, който прави скици и рисунки на градове, ги включва в прекрасната си панорамна гледка към Куенка от изток.

Какво е "златно мляко" и защо е толкова ценено в Индия

Най-известната в Куенка е група от три къщи с дървени балкони. В едната има ресторант, а в другите две се помещава музей на изкуството. Испанският музей на абстрактното изкуство е открит през 1966 г., където съвременните произведения на изкуството създават изключителен контраст с архитектурата от Средновековието.


Висящите къщи изглежда се противопоставят на гравитацията, като се придържат към ръба на вертикална скала като древни небостъргачи. Ако стоите на един от балконите, изглежда, че се носите над дефилето.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

баи шиле

баи шиле 17.10.2020 18:23

как е юлка

Fire BG

Fire BG 19.10.2020 8:44

пожарни касети http://www.firebg.org/bg/products/64/65/