logo

В езеро, пълно с цианид, е останала само камбанарията: В това село някога са живели много хора, а днес е опасно за живота

В езеро, пълно с цианид, е останала само камбанарията: В това село някога са живели много хора, а днес е опасно за живота

Геаманa е изоставено село в Румъния, но до 1978 г. е било много красиво и населено място

Днес Геаманa е изоставено село в Румъния, но до 1978 г. е било много красиво и населено място, докато комунистическият режим принуждава жителите да избягат от домовете си поради токсични отпадъци от близката мина.

Всичко започва през 1977 г., когато диктаторът Николае Чаушеску решава да използва огромните си подземни запаси от мед. Само година по-късно работата започва и всички от селото биват принудени да напуснат.

Гърция реши, че все пак туризъм ще има, дава безплатно...

Годишно се добиват около 11 000 тона мед. Сега производството е спряно, но последиците остават поради огромното количество токсични отпадъци, които трябвало да се съхраняват някъде.

Около 400 семейства били евакуирани, а селото им било заменено от изкуствено езеро, което послужило като своеобразен басейн за замърсената утайка от мината. С продължаването на експлоатацията отровното езеро, пълно с цианид, нараства все повече и повече и поглъща селото.

Това, което е останало, е необичаен пейзаж. Само камбанария от 18-ти век се извисява над повърхността на замръзналото жълто езеро.

Много местни жители смятали, че ще забогатеят, ако се съгласят да се изселят, както обещавали властите. Те трябвало да бъдат преместени в ново село, на 7 километра от Гааман, но в крайна сметка били преместени на 100 мили (100 км) в замяна на земя и малка сума пари.

„Португалският Рим“, избран за най-добра европейска дестинация за 2021 г.: Запознайте се с новия туристически рай

От 1000 души, които някога са обитавали района, 20 все още живеят в токсична среда. Къщите им са разположени високо на върха и случайно са останали в селото, съобщава "ZmeScience".

 

 

 

 

 

 

 
 

Коментирай