logo

Уникалните вековни секвои и крепостта край Кюстендил

Уникалните вековни секвои и крепостта край Кюстендил

Не само кюстендилци, но и хора от цялата страната са чести посетители в местността

Кюстендил е прекрасен град разположен в Кюстендилската котловина. Заобиколен е от планини и прекрасна природа, което дава уникална възможност за маршрутно познавателен туризъм. Градът и региона имат богато културно и историческо минало.

В сърцето на хълма Хисарлъка, издигащ се до Кюстендил пък се намира средновековната крепостна стена Хисарлъка, която е построена в началото на пети век.

В близост до града - само на 6 км в местността Ючбунар край село Богослов гордо се извисяват няколко вековни секвои от вида Гигантея. В близост до тях има горичка от млади секвои.Вековни секвои край Ючбунар

Три уникални вековни секвои - гигантея гордо се извисяват в местността „Ючбунар” в района на кюстендилското село Богослов. Те са обявени за природна забележителност през 1989 година с цел опазване на вековни дървета. Това са и най-старите секвои в България, а възрастта им е над 130 години.

Групата секвои в „Ючбунар” са много интересни и атрактивни. Не само кюстендилци, но и хора от цялата страната са чести посетители в местността с едничката цел да ги видят от близо, докоснат и да се снимат до вековните секвои.

Бали планира да отвори острова за ваксинирани от COVID туристи

Около трите уникални секвои има цяла горичка от млади такива. Родината на този хилядолетен вечно зелен иглолистен дървесен вид е планината Сиера Невада - Калифорния. Там има и национален парк “Секвоя”, където отделни екземпляри са на възраст над 2000 години, с височина повече от 100 метра и диаметър 10-12 метра. Названието им е свързано с името на индианския вожд.Ако вечнозелената секвоя може да се счита за най-високото дърво в света, то гигантската секвоя е най-голямото и величайшо от живите организми. Гигантската секвоя може да доживее до 4000 години, отстъпвайки по продължителност на живот само на осилестите борове, които се срещат в сухите планини на Сиера Невада - известно е, че някои от тях са на 4900 години.Крепостта Хисарлъка

Крепостта Хисарлъка се намира се на най-високата равнинна част на едноименния хълм, издигащ се на 2 км югоизточно от Кюстендил. Изградена в края на ІV-началото на V в.

Поправяна през VІ в., тя преживява Първата и Втората българска държава и е съборена от османските завоеватели през XV в. Крепостта има форма на неправилен многоъгълник, с размери 117/175 м и площ 2,12 ха.

Нищо не е случайно, Италия измисли най-добрия хотел

В различни сектори на крепостната стена са разположени четиринадесет кръгли, триъгълни и правоъгълни кули, две порти и пет потерни. Най-главната и най-широка порта е на източната стена и се намира близо до главния път.


Портата първоначално е била устроена като двукрила врата, впоследствие преустроена на спускаща се и накрая е затворена изобщо. Потерните за пешеходци са разположени в непосредствена близост до кули, които ги охраняват. Те са тесни, с гранитен праг и врата с хоризонтална греда за залостване от вътрешната страна.

Направените археологически разкопки регистрират различни строителни периоди на крепостта и говорят за непрекъснатото и продължително използване на крепостта през античността и средновековието.

Интересните конструктивни решения, съчетанието на различните строителни техники и материали, както и разкритите археологически паметници от няколко исторически епохи определят крепостта на хълма Хисарлъка, като една от най-значимите на територията на България.

Крепостта е архитектурно-строителен паметник на културата с категория „национално значение”.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай