logo

Това са най-високите статуи в света

Това са най-високите статуи в света

Повечето от тях се намират в Азия

Човечеството започва да издига статуи от древни времена. Тогава били издигнати огромни фигури в чест на боговете. Най-известната статуя, оцеляла от онези времена, е египетският сфинкс.

Но размерите му, които изглеждали впечатляващи през онези години, значително отстъпват на съвременните творения. Не всички съвременни грандиозни скулптури обаче са посветени на богове.


Статуя на Бодхисатва Самантабхадра, 42 метра, Китай

Този светец се нарича още Висвабхадра, той олицетворява пълно състрадание и мъдрост. На китайската планина Емейшан се намира огромна статуя. Светецът е изобразен с много лица и седнал на бели слонове.

Сентрал Парк е нищо: Прекрасен нюйоркски парк, за който вероятно никога не сте чували


Статуя на бог Муруган, 43 метра, Малайзия

Муруган, известен още като Картикея и Сканда, е важно индуистко божество. Син на Шива и Парвати, той е брат на Ганеша и е смятан за покровител на воините. На входа на пещерите Бату в Малайзия е монтирана статуя на Муруган. Тя е и храм, в който идват поклонници. Тук се провежда фестивалът Тайпусам с много екзотични обичаи. Статуята е била издигната от 30 души в продължение на 3 години. За направата му били необходими 1500 кубически метра бетон, 250 тона стоманени конструкции и 300 литра златна боя.


Статуя на Кайлашнат Махадева, 43 метра, Непал

Статуята е създадена, за да напомня за индуския бог Шива. За Непал тази работа е инженерно постижение. Строителството е извършено през 2003-2010г. Фундаментът е влязъл 30 метра дълбоко, за да запази фигурата на склона. Самата статуя е направена от бетон, стомана, цинк и мед. Всеки делничен ден около 5000 души идват да се покланят на божеството. Статуята значително стимулира религиозния туризъм в Непал.


Големият Буда в Пукет, 45 метра, Тайланд

Изработена от бял бирмански мрамор и бетон, фигурата е разположена на върха на хълма Накерд в Тайланд. Статуята изобразява Буда Шакямуни в седнало положение. Изграждането на паметника е струвало на страната 95 милиона долара, парите са събрани главно чрез дарения.

Вижте оазиса на любовта в сърцето на пустинята

Раждането на новия човек, 45 метра, Испания

В чест на 500-годишнината от откриването на Америка скулпторът Зураб Церетели стартира мащабен проект. Творбата „Раждането на новия човек“ стана първата композиция от общия ред. В присъствието на краля на Испания през 1995 г. в Севиля беше открит необичаен паметник.

Това е мястото, от което Колумб е отплавал. Вътре в яйцевидния купол, образуван от платна и мачти, стои знаменитият мореплавател с карта в ръце. Платната носят малтийски кръстове и имената на три каравели. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай