logo

Това са най-мръсните неща в хотелите, които не трябва да докосвате

Това са най-мръсните неща в хотелите, които не трябва да докосвате

Бутонът за асансьора в хотела има 1 477 пъти повече микроби от средностатистическата брава на тоалетната у дома

Докато туристите се приспособяват към новото нормално в условията на пандемия, здравето, безопасността и чистотата са по-важни от когато и да било, особено когато човек отсяда в хотел.

За да защитят гостите и персонала си, някои хотели въведоха нови мерки - от премахването на минибаровете до отстраняването на допълнителните възглавници в стаята. Въпреки това не всеки хотел прави възможно най-доброто.

Проведено наскоро проучване от телевизионното предаване Inside Edition откри, че няколко големи хотелски марки пренебрегват смяната на спалното бельо или дезинфекцията на повърхностите между настаняването на отделните гости.

Парадокси на Хелзинки. Какво ме изумява във финландската столица

За да хвърли повече светлина върху това как да се пътува безопасно и сигурно, екипът на UpgradedPoints наскоро проведе проучване, в което анализаира наличието на бактерии в редица хотели - от такива с две звезди до петзвездни, и резултатите са смайващи.“Дори и да не поддържате много голяма хигиена вкъщи, предметите в хотелските стаи вероятно са много по-мръсни от тези в дома ви,” казва пред Forbes Алекс Милър, основател и главен изпълнителен директор на уебсайт UpgradedPoints.

От UpgradedPoints сравняват някои от най-докосваните предмети в хотелите с тези от домакинствата. Ето какво откриват те:

Като цяло върху бутона за асансьора в хотела има 1 477 пъти повече микроби от средностатистическата брава на тоалетната у дома.

Бактериите по бутона за асансьора са 737 пъти повече от тези по седалката на тоалетната у дома.

Дръжката на вратата в хотела има средно 918 пъти повече бактерии от седалката на тоалетната вкъщи.

От UpgradedPoints също така установяват, че цената на вашия хотел не гарантира автоматично по-чист престой. Всъщност, проучването разкрива, че бутоните на асансьора и дръжките на вратите в тризвездни хотели на средни нива са най-чисти измежду всички категории хотели.

Какво шокира в тоалетните в Германия?

Авторите на проучването също така откриват, че бутоните на асансьорите в петзвездни хотели имат седем пъти повече микроби от тези в средностатистически 4-звезден хотел и близо 1 000 пъти повече от тези в средностатистически тризвезден хотел.

Причината? “В някои случаи по-хубави хотели имали по-мръсни повърхности, което може би има нещо общо с броя на гостите, които идват и си отиват,” казва Милър.

“Луксозните хотели обикновено работят при по-високи нива на заетост, което означава, че повече хора се движат с техните асансьори и докосват бравите  на техните врати.”

Милър също така посочва, че макар чистотата и камериерската работа да получават по-високи точки в по-скъпите хотели, броят на хората, след които те трябва да почистват, може да неутрализира част от усилената работа на персонала.

Неговият съвет към туристите е да не се отпускат дори и в петзвездни хотели и да поддържат същите високи стандарти към своята лична хигиена.

Разбира се, всеки турист вероятно знае, че дистанционното за телевизора в хотелската стая може да е магнит за микроби, но има и други изненадващо мръсни неща, за които да се внимава, когато отсядаме в хотел:

Столът в стаятa: Според лекар от факултета по обществено здраве към Университета на Минесота "столовете често се произвеждат от трудни за почистване материали и тапицерия и определено не се почистват така, както спалното бельо и кърпите. Често петната по столовете се премахват, но други микроби остават.

"Бюрото: Респираторните вируси могат да престоят на бюрото до четири дни, според Дженифър Стаг, лекар-натуропат.Завесите: Не приемайте, че завесите в стаята ви са чисти. Приемете факта, че свалянето, почистването и качването им отново е трудна работа.

Кофата за лед: Кофата за лед може да задържа много микроби, а някои гости дори я използват, за да повръщат в нея. (Това се случа по-често, отколкото бихте си представили.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай