logo

Това са 5-те най-високи градове в света

Това са 5-те най-високи градове в света

Ла Ринконада е на надморска височина от 5100 метра

С течение на времето хората са се научили да оцеляват в различни части на света. Едно от най-трудните условия за оцеляване е надморската височина, където количеството кислород е много по-малко. Интернет списанието Factinteres събра 5-те най-високи планински градове на планетата.


Джулиака, Перу

Един от най-големите градове в Перу е Джулиака. Този град е столица на Сан Романа в района на Пуно. Височината му е 3285 метра над морското равнище.

Защо никога не бих живяла в Турция!

Град Джулиака е основната търговска точка на региона, което помага на града да се развива постоянно. Следователно днес населението на града е повече от 225 хиляди души.


Шигаце, Тибет, Китай

Населението на Шигаце е 100 хиляди души, което го прави вторият град в Тибет. Основната особеност на града обаче е неговата височина, която е 3840 метра. Градът е разположен на мястото на сливането на реките Ярлунг Цанпо и Нянг в западен Тибет.


Потоси, Боливия

Град Потоси е построен през 1545 г. и дълго време запазва статута на най-високия град в Боливия. Потоси е и един от най-богатите градове в Южна Америка.

Потоси се намира в подножието на планината Серо де Потоси на надморска височина от 4090 метра. Именно добиването на сребро от недрата на тази планина се превърна в основен източник на доходи за населението. Освен това, добивът на сребро е осъществен на височина до 4824 метра.


Ел Алато, Боливия

Един от най-бързо развиващите се градове в Боливия е Ел Алато. Нещо повече, на запазването на този статус не пречи високото местоположение на града. Официално градът се намира на надморска височина от 4150 метра. Това е вторият показател в света.

От 27 държави за почивка: Най-евтино е в България

Първоначално градът Ел Алато е бил предградие на Ла Пас. През 50-те години на миналия век много земеделски производители се преместват в района на Ла Пас, което води до увеличаване на населението на Ел Алато. В резултат Ел Алато получи статут на град. Въпреки сухия климат, селското стопанство е силно развито. Построените железници от езерото Титикака и Арика до ръба на каньона също подобриха ситуацията.


Ла Ринконада, Перу

Според статистиката Ла Ринконада е най-високият град на планетата. Намира се на надморска височина от 5100 метра. Този град се намира в перуанските Анди и е стар град за добив на злато. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай