logo

Съвети към туристите: 10 неща, които е по-добре да не правите в самолета

Съвети към туристите: 10 неща, които е по-добре да не правите в самолета

Битува мнението, че най-важното по време на полет е да се справим с аерофобията, страхът от летене. Има обаче още няколко правила, към които трябва да се придържате, докато сте в самолета. Може би те ще ви бъдат полезни и ще направят вашия полет малко по-удобен.

Не се отказвайте от вода. Доколкото е известно, въздухът на борда е много сух. Тъй като при всяко издишване тялото губи влагата, дори честото дишане може да доведе до обезводняване. Затова запасете се с  вода и подхранвайте организма си.

Не прекалявайсе с храната на самолета. Някои хора преяждат на самолета просто заради скуката. Сухият въздух и ниското налягане намаляват вкусовите усещания с 15-30%, така че всичко ви изглежда несолено и неподсладено. Шумът от двигателя също така може да намали вкусовите усещания, като издава всякакви разсейващи шумове. Някои авиокомпании поради тази причина пресоляват храната, което вече я прави вредна. Затова по-добре се нахранете преди самолета.

Не спете в момент, когато на мястото, където отивате е ден. В този случай ще бъде трудно да се адаптирате към промяната на часовата зона. Пренавийте си часовника веднага щом се окажете в самолета и "живейте" с него: опитайте се да спите, когато нощта падне върху него.

Не поръчвайте газирани напитки. Газът в тялото под въздействието на падане на налягането може да се увеличи с 25%, а след това ще се почувствате като балон.

Не спете през цялото време от излитането до кацането. Когато самолетът набира височина или се снижава, спадът на налягането около вас е по-бързо, усеща се особено неприятно със заглъхване на ушите. Ако летите често, знаете, че това е неприятно усещане. За да изравните налягането, можете да дъвчете дъвка, да дишате равномерно или да смучете бонбон. Опитайте се да не спите, в противен случай няма да можете да предприемете необходимите мерки и това е свързано със замайване, леко понижаване на слуха и кръвотечение от носа.

Не се напивайте. Алкохолът може да ви помогне да се отпуснете (особено ако се страхувате да летите) и да заспите. Но той ще влоши качеството на съня, ще доведе до обезводняване, а махмурлукът  в самолет се преживява  още по-трудно, отколкото "на земята". Изчакайте с употребата на силен алкохол до момента, в който стигнете до точката, където отивате.

Не седете по време на целия полет. Ниското въздушно налягане в кабината може да забави кръвообращението в крайниците, което е опасно за образуването на кръвни съсиреци, особено в краката. За да избегнете това, ако е възможно, правете  разходка из салона, опъвайте краката си. Просто седнете на пътеката, за да не се налага да се движите през съседите. И ако много ви се спи, опитайте се да променяте позицията си толкова често, колкото е възможно, и всеки път, когато се събудите, опитвайте да движите краката си и местете позата.

Не се стискайте през целия път. Разбира се, самолетната тоалетна не е най-удобната и чиста тоалетната в света, но ако наистина ви се ходи  - примирете се и отедете по нужда. Ако се сдържате  дълго време, може не само да се получи сконфузна ситуация, но и да получите инфекция.

Опитайте се да не поръчвате чай или кафе. Работата е там, че те са правят с вода от самолетния водопровод, който може да съдържа  Е. coli. Не рискувайте - поръчвайте вода в бутилка. И помолете да не ви слагат лед в напитките, тъй като за него също се ползва вода, която тече от самолетния кран.

Не докосвайте често предпазния колан. Смята се, че именно върху него се намира най-големият брой бактерии в целия самолет. Разбира се, в един момент ще трябва да го затегнете, но опитвайте да не го докосвате повече, отколкото е необходимо.

Спомнете си тези прости съвети и ще пътувате удобно и безопасно!
 

Коментирай