logo

Страшният бог-Батман на маите, които обожавал да къса човешки глави ВИДЕО

Страшният бог-Батман на маите, които обожавал да къса човешки глави ВИДЕО

Според древната митология, Камазоц бил наполовина човек и наполовина прилеп

Подобно на много древни култури по света, маите развили много сложна религия, в която почитали безброй богове и свръхестествени създания. Тези божества играели много важна роля във всички класическия, посткласическия и контактния период от религията на маите.

Сред най-известните богове е Кукулкан или Пернатата змия – божество, почитано в Централна и Южна Америка под различни имена. Маите се кланяли също и на Карс – богът на формата и пространството. Почитали и Иксмукане – един от 13-те богове-създатели, които според митологията създали човечеството.

Пирамидата до Ковил и светилището, което е по-голямо и чудно от Перперикон

Маите се кланяли и на Алом – бога на небето, и Бахлам – бога-ягуар, владеещ подземния свят.

Те, обаче, вярвали и в един много странен бог - Камазоц, наричан още богът-Батман, съобщава Curiosmos.

Според древната митология, Камазоц бил наполовина човек и наполовина прилеп. Думата „Камазоц“ се превежда като „прилеп на смъртта“. В цяла Мезоамерика прилепът се свързва с нощта, смъртта и жертвоприношенията.

Митовете около Камазоц са интересни, но слабо документирани. Най-големият източник на информация е книгата „Попол Вух“, която съдържа митически и исторически предания, а също така и генеалоагически данни за знатните родове на народа киче.

В нея се посочва, че Камазоц са серия от прилепи-чудовища, които близнаците герои Хунахпу и Збаланки срещат по свреме на пътуванията си в подземния свят. По времена пътуванията си те прекарват нощта в Къщата на прилепите. За да се защитят от прилепите, те се скрили в тръба за изстрелване на стрелички.

Хунахпу, обаче, накрая си подал главата от тръбата, за да види дали слънцето вече е изгряло, и точно тогава Камазоц му откъснал главата и я занесъл на боговете, за да играят на топка с нея.

По-нататък Камазоц се появява като посланик от поземния свят във формата на човек с криле на прилеп, който се появява на земята, за да сключи сделка между бог Тохил и човечеството. В замяна на огъня хората обещават на боговете „своите подмишници и своите кръстове“ (жертвоприношение).

Вярвало се, че Кмазоц живеел в пещера в подземния свят. Има твърдения, че богът на смъртта на маите били свързан с изчезнал вид прилеп-вампир, който обитавал Централна и Южна Америка.

Учените спорят дали маите не са създали мита за бога-Батман около точно този вид прилепи, които били едни от най-големите на планетата – с размер на крилете 50 см и маса около 60 грама. Desmodus Draculae бил с около 25% по-голям от съвременния прилеп-вампир.

Въпреки че Камазоц бил на голяма почит при маите, счита се, че култът към бога-Батман е започнал при цивилизацията на сапотеките в Оахака и постепенно се е прехвърлил към маите.

Освен като същество, което къса главите на хората, богът е описван и като едно от четирите демонични животни, които са отговорни за унищожаването на човечеството в Епохата на Първото слънце.

Въпреки че маите почитали бога-Батман преди повече от 2500 години, влиянието му се усеща и в съвременната епоха. Своята поредица “The Dark Tower” Стивън Кинг описва Камазоц като пазител, приемащ формата на прилеп.

Туристи направиха немислимото на Мачу Пикчу! Арестуваха ги на място

В книжната поредица “Silverwing” Камазоц се появява като подземен бог, отново във формата на прилеп.

А в чест на 75-тата годишнина на Батман, поканен от Warner Home Entertainment, мексикански художник предъздаде образа на Батман с елементи от изкуството на маите. Резултатът е повече от впечатляващ.

 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай