logo

Страните, които са най-дружелюбни към емигрантите, има изненади

Страните, които са най-дружелюбни към емигрантите, има изненади

На първо място е Португалия, в челната десетки има 2 мюсюлмански държави

Емиграцията е деликатна и сложна материя. Едно е да госуваш в друга държава, друго е да се преместиш там за година, пет години или дори за цял живот, за да учиш, работиш и/или да живееш. InterNations, най-голямата световна общност на емигранти в света, състави класация на страните, в които адаптирането на чужденци е най-безболезнено.

Аналитиците са интервюирали 18 135 емигранти - членове на общността InterNations от 187 държави, представляващи 178 националности. Анкетираните бяха помолени да оценят преместването и процеса на адаптация, перспективите за кариера на новото място, удовлетвореността от заплатите, качеството на живот и т.н.

Основните критерии за съставяне на оценката бяха дружелюбността на местните жители спрямо пристигащите (и като цяло към пътешествениците), простотата на социализацията (колко лесно е да си създадете нови приятели, да устроите децата в детска градина или училище и т.н.) и желанието на имигрантите да останат в страната по професията си, ако не за цял живот, тогава поне колкото е възможно по-дълго.

Любопитно е, че в първите десет и дори двадесет не са емигрантски, тоест такива, които са се сформирали със смесването на националности, държави като Холандия (35-то място), САЩ (36-то място), Австралия (37-то място) или Южна Африка (57-то място). Франция (55-то място), Обединеното кралство (56-то място), Дания (60-то място), Финландия (61-во място) и други не са сред най-дружелюбните. Русия е на 52-о място в класацията.

А ето и най-дружелюбните страни:


10. Канада

Приветливост към чужденците: 81%
Лесна социализация: 43%
Желание да останете в страната: 45%

Според емигантите канадците са едни от най-дружелюбните нации като цяло, хората тук са отворени за всичко ново, изключително толерантни и любезни. Особено във връзка с чужденци и особено с тези, които са решили да започнат живота от нулата в тази страна в Северна Америка: те ще подкрепят емигранта, ще помогнат със съвети и ще го социализират.

И също така Канада има невероятно красива природа, национални паркове, водещи университети и технологични компании (съответно за обучение и работа), отлична инфраструктура за живот и отдих. Не е изненадващо, че почти половината от анкетираните емигранти изразяват желание да прекарат остатъка от живота си в Канада.


9. Виетнам

Приветливост към емигрантите: 83%
Лесна социализация: 56%
Желание да останете в страната: 16%

83% от анкетираните смятат Виетнам за дружелюбен към чужденците. В същото време трудностите, които изпитват чужденците във Виетнам в процеса на адаптация (до голяма степен се дължи на липса на познания за езика, културните характеристики и т.н.), се отразяват негативно върху желанието им да останат в страната.


8. Колумбия

Приветливост към емигрантите: 87%
Лесна социализация: 62%
Желание да останете в страната: 33%

Латинскоамериканската любов към живота в съзнанието на емигрантите постепенно побеждава негативния образ на Колумбия като опасна страна с висока престъпност. Все повече и повече чужденци се придвижват тук, за да работят и живеят, за да се насладят на местния климат, националните паркове и вулканични острови, плажове, изключителна кухня и смесица от култура от Андите и Карибите. Една трета от анкетираните биха искали да останат в страната по-дълго.


7. Оман

Приветливост към емигрантите: 86%
Лесна социализация: 60%
Желание да останете в страната: 12%

Арабските страни са привлекателна дестинация за емигрантите, тъй като работата в местни петролни корпорации помага да се събере известно състояние сравнително бързо. В същото време Оман е малко по-различен от географските си съседи: законите, особено що се отнася до жените, тук са малко по-либерални, природата е по-разнообразна, а хората са по-сърдечни и по-отворени, което се отразява на дружелюбността към представители на други култури и религии.

Все пак не трябва да забравяте, че Оман е абсолютна монархия, а ислямът е държавната религия тук, така че западните хора не трябва да очакват обичайния живот и забавления тук. Оттук идва ниският процент (12%) от анкетираните, които биха искали да останат в Оман завинаги.


6. Коста Рика

Приветливост към емигрантите: 87%
Лекота на социализация: 78%
Желание да останете в страната: 48%

И отново Америка, но този път Централна. Коста Рика е с два океана наведнъж: Тихият и Атлантическият океан - както и невероятна природа, черни пясъчни плажове, с три дузини национални паркове, поне три от които са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, вулкани и планини, градове със запазена колониална архитектура, наследство на древните цивилизации и много други. Почти половината от анкетираните експатри са казали, че биха искали да останат по-дълго в Коста Рика.


5. Бахрейн

Приветливост към емигрантите: 86%
Лесна социализация: 55%
Желание да останете в страната: 11%

Друга мюсюлманска държава, само че островна, Кралство Бахрейн не само заема 5-то място в класацията на най-дружелюбните страни според интернационалните общности на емигранта, но и стана най-добрата дестинация за емиграция през миналата година. Жителите на кралството се отнасят добре с посетителите, те винаги са готови да се притекат на помощ или да посъветват нещо. Между другото, повече от 90% от анкетираните отбелязват, че важен положителен момент в процеса на адаптация в Бахрейн е, че не е необходимо да се знае или да се изучава държавният език - повечето местни жители говорят английски.


4. Камбоджа

Приветливост към емигрантите: 92%
Лесна социализация: 59%
Желание да останат в страната: 23%

Поне временно преместването в Камбоджа е просто решение за минимум 92% от участниците в проучването: емигрантите са добре дошли тук и винаги са готови да посрещнат, да те устроят и да помогнат. Освен това много кхмери владеят английски и френски език.  Сиануквил е Мека за преживяващи зимата на свободна практика; Пном Пен е метрополия и дестинация за тези, които искат не само да работят, но и да видят музеи, дворци и храмовите комплекси на Камбоджа.

Въпреки това, нито едните, нито другите обикновено не възнамеряват да останат в страната, тъй като общият сравнително нисък стандарт на живот отказва чужденците от идеята да се преместят в Камбоджа завинаги.


3. Мексико

Приветливост към емигрантите: 87%
Лесна социализация: 73%
Желание да останете в страната: 39%

Топ 3 най-приятелски настроени държави в света за емигранти отваря слънчево и оживено Мексико. 87% от анкетираните казват, че са посрещнати радушно в тази централноамериканска страна, а 73% казват колко лесно е да се присъединят към общността. Чужденците обичат Мексико заради богатата му култура, невероятната кухня, паметниците на древните цивилизации, красивата природа, безгрижното отношение на местните хора към живота  и, разбира се, близостта до САЩ.


2. Тайван

Приветливост към емигрантите: 86%
Лесна социализация: 61%
Желание да останете в страната: 30%

„В Тайван хората се интересуват какво се случва с тяхната общност“, казва един от участниците в проучването на InterNations. Всъщност на малкия остров, който защитава своята независимост от Китай в Тихия океан, те живеят много задружно и това се отразява във внимателното отношение към чужденците и загрижеността за емигрантите.

86% от анкетираните казват, че Тайван е приятелски настроен по отношение на посетителите, а 61% смятат, че процесите на социализация тук са на много добро ниво. Почти една трета от анкетираните са готови да останат в Тайван, за да живеят.


1. Португалия

Приветливост към емигрантите: 94%
Лесна социализация: 58%
Желание да останете в страната: 47%

И накрая, Португалия стана най-дружелюбната страна за емигрантите според InterNations . Тук има добър климат и позната като цяло култура и кухня, определен стандарт на живо. Сърдечният прием е оценен от 94% от анкетираните, лекотата на социализация - 58%. Почти половината от анкетираните биха искали да останат да живеят и работят в Португалия.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай