logo

Страната, която има не четири, а шест сезона

Страната, която има не четири, а шест сезона

Пролетта там е наречена „кралят на сезоните“

Сезонът е период от годината обикновено свързан с изменения във времето. В умерените и полярни региони четирите сезона получават названията: пролет, лято, есен и зима. В някои тропически и субтропични региони, това са дъждовният (или влажен, или мусон) сезон и сухият сезон, като количеството влага ги различава много повече отколкото средната температура.

Свикнали сме да приемаме, че през годината се редуват четири сезона. Има една страна, обаче, която се гордее с цели шест.

Бангладеш е като площадка за игра на природата. Тя е дарила тази земя с шест сезона. Всеки сезон продължава два месеца.

Ето това е истинска мизерия - бедняшки квартал в Бангладеш

Сезоните в Бангладеш са лято, дъждовен сезон, есен, късна есен, зима и пролет. Всички те имат разнообразни характеристики.

Лятото е първият сезон в бенгалския календар. Байшах и Джаистха са летните месеци. През лятото слънцето грее много силно. Водата в езерата, каналите и малките реки пресъхва.

Това е сезонът на сочните плодове. Много плодове зреят по това време – манго, джакфрут, къпини, пъпеши и т.н.

Месеците Ашар и Шараван съставляват дъждовния сезон. През този период небето остава предимно облачно и вали обилно. Понякога вали дни наред, информира assignmentpoint.com.

Често реките преливат и предизвикват наводнения. Пътищата стават кални. Около 60-70% от общото количество валежи за годината падат през тези два месеца. Тогава въздухът се охлажда след изгарящото лято. Езерата, язовирите. Каналите и реките са пълни догоре.

Този сезон се счита за благословия, тъй като земеделието в Бангладеш зависи до голяма степен от него.

Бхадра и Асвин са месеците на есента. Облачното небе се прояснява с настъпването на есента. Понякога има бели и леки облачета в небето, но дъждът вече не е толкова обилен. Това е сезонът на белите облаци без дъжд.

Тогава се събира и основното за бангладеш растение юта, което се приготвя за продажба.

След това пристига късната есен или „хемонта“. Тя настъпва през месеците Картик и Агрейхаян. Това е времето от годината за жътва. Златните оризища изпълват земеделците с радост. Небето изглежда синьо и ясно.

След есента идва зимата. Тя продължава през месеците Пуш и Магх. През зимата в тази страна има мъгла и е студено. Тогава от север духат студени ветрове. Природата изглежда мъртва и мрачна. Все пак и тогава растат много култури. Бедните хора страдат много от студа.

Защо в Пакистан не живеят пакистанци?

Пролетта е наречена „кралят на сезоните“. Природата е облякла красива одежда, безжизнените дървета имат нови листа. Различни пъстри цветя цъфтят и изпълват въздуха с приятен аромат, докато наоколо се носи лек бриз.

Сезонът е в месеците Флагун и Чайтра. Тогава идва краят на непоносимия студ през зимата. Пролетта идва с цветя и нови листа.

По това време цъфтят най-различни цветя. На природата е вдъхнат нов живот.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай