logo

Софиянци слисани от промоция на Путин с телешко (СНИМКИ)

Софиянци слисани от промоция на Путин с телешко (СНИМКИ)

Реклама на ново ястие, включено в менюто на столично заведение, втрещи софиянци. Ресторантът пусна "Путин с телешко" на промоция.

Снимка на рекламата, която виси и на вратите на столични молове, обиколи Фейсбук и предизвика серия от коментари. 

От менюто става ясно, че може да опитате Путин с гъбки и сирена и с телешко. 
Всъщност става въпрос не за руския президент, а за прочуто в Канада ястие, което е сред най-обичаните в местната кухня. 

Ястието е създадено в Квебек през 1957 г. Автор е ресторантьорът Фернан Лачанс, който трябвало да обслужи нетърпелив клиент. Завил му набързо пържени картофи с канадска извара и дори се притеснил, че предлага толкова нелицеприятна храна.

Нарекъл я "путин" - от местния френски "безпорядък". Няколко години Лачанс предлагал ястието като фаст фууд, а през 1964 г. го добавил и към менюто на ресторанта. 

Добавил и сос - ароматна, кафява смес, дело на съпругата му. Първоначално сосът се сервирал отделно, а после решил да залива картофите и изварата с него. 
Лачанс едва ли е предполагал, че "безпорядъкът" му ще има такъв успех и съдба. Но бързата закуска се превърнала в хит за нула време, особено когато започнал да я предлага в хартиени опаковки. И така до днес, когато канадците определят путин като национално ястие и с удоволствие го хапват в различни варианти на соса. За по-изисканите кулинари се предлагат и гурме добавки.

Най-важен за добрия путин е кашкавалът. Той трябва да е пресен, бял и от извара. Канадците препоръчват изварения чедър - Cheddar Cheese Curds. Може би моцарелата е най-близо като вкус и вид, макар че канадците ще се намръщят на подобна комбинация. Във веригите за бързо хранене в цяла Северна Америка можете да намерите различни вариации на путин. А оригиналният сос се продава в магазините.

Има няколко рецепти за приготвяне на путин, ето и една от тях:

Необходими продукти:

3 картофа

100 гр кашкавал

 Сос

Начин на пригогвяне: Изпържваме картофите. Разтопяваме кашкавала и заливаме картофите с него. Отгоре можем да сложим сос по желание – с гъби, със сирена./pochivka.blitz.bg.

Коментирай