logo

Смесват ли се водите на Тихия и Атлантическия океан

Смесват ли се водите на Тихия и Атлантическия океан

Езерото Иса е единственото в света, което се влива в два различни океана

Тихият океан е свързан с Атлантическия океан чрез 77-километров воден път, известен като Панамския канал. Панама е най-тясната земна маса между двата океана, а каналът има системи с шлюзове и язовири, които правят възможно преминаването на пристанище Кристобал на Атлантическия океан до пристанище Балбоа в Тихия.

Каналът значително скъсява времето, нужно на корабите да стигнат от единия до другия океан. Строителството му се счита за най-големият и сложен инженерен проект, предприеман някога.

Там, където се срещат океаните – уникални места на Земята

Въпреки всичко това, Панамският канал не е единственото място, където Тихият и Атлантическият океан са свързани. Има една малка рекичка в американския щат Уайоминг, където двата океана се смесват, информира World Atlas.

Малката рекичка в Уайоминг

Тази мъничка река свързва Тихия океан и Атлантическия океан, разделяйки континента Северна Америка на две части. Така, за да премине от север на юг, човек трябва да пресече реката.

Рекичката, наречена Подстъп на два океана (Two Ocean Pass), е разположена дълбоко в пустошта Тетън на север от Националния парк Йелоустоун, където се разделя на две естествени посоки.

Точката, в която реката се разделя на две, се наричана Разделяне на водите. В едната посока рекичката се насочва към Мексиканския залив, а в другата посока се насочва към Тихия океан.

За разлика от Панамския канал, по малката рекичка, свързваща Атлантическия океан с Тихия океан, не може да се плава, през нея минава само риба.

Разделянето на водите

Разделянето на водите е разположено в пустошта Тетън в Уайоминг. Тук Подстъпът на два океана се разделяна два идентични потока, като Тихоокеанската рекичка тече на запад към Тихия океан, а Атлантическата рекичка тече на изток към Атлантика.

Атлантическата рекичка тече приблизително 5617 км през река Снейк, която се влива в Тихия океан чрез река Колумбия. Водата в рекичката дава възможност на рибата да плува между двата океана.

Водосбор на реката

Местата в САЩ, където Русия се вижда с просто око от къщите на хората

Разделянето на водите е разположено в ниската точка на Подстъп на два океана. Северната Подстъп на два океана извира от водобсорните басейни на близкото плато. Въпреки че тя се разделя на две части, които се вливат в два различни океана, целият ѝ водосбор е континентален.

През 1965 г. мястото е обявено за природна забележителност и в наши дни е известно като Национална природна забележителност „Подстъп на два океана“. Разделяне на водите е популярното наименование на мястото. В парка е разположено езерото Иса - единственото в света, което се влива в два различни океана.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай