logo

След минисериала "Чернобил" българите пощуряха по екскурзии до Припят (ВИДЕО)

След минисериала "Чернобил" българите пощуряха по екскурзии до Припят (ВИДЕО)

Различни агенции предлагат пътуване дотам

Минисериалът "Чернобил", който разби всички рекорди на IMDb с рейтинга си от 9, 7/10 върна модата към т. нар.  мрентусиасти, които си обменят съвети за пътуване до Припят, други разказват преживяванията си, трети се интересуват как да стигнат дотам. 

Още преди сериалът да стане факт, в България няколко туристически агенции продаваха екскурзии до мястото, чиято мрачна, трагична и болезнена история е пресъздадена в сериала.

Една от тях предлага пътуване до Киев и Чернобил плюс бонус - посещение на резиденцията на бившия украински президент Янукович. 

Родни туроператори излязоха с оферти за екскурзия до Чернобилската АЕЦ

"Нивото на радиацията е колкото човек би събрал по време на трансатлантически полет. Един ден ще бъде посветен на по-важните забележителности на украинската столица. Включили сме в програмата и две екскурзии – до Киевско-Печерската лавра и до резиденцията на бившия украински президент Янукович. Полетите са с ниско-тарифна компания по директния маршрут София – Киев", пишат в офертата си от туристическата агенция.

Продължителността на екскурзията е 4 нощувки - пет дни в група от 9 души. 

Цената е 445 евро на човек и включва: български водач; трансфер от/до летището в Киев; пешеходна обиколка на най-известните забележителности на Киев (централната част), един пълен ден в Чернобил/Припят с включен обяд в Зоната и всички входни такси; 4 нощувки в модерен хотел три звезди в историческия център на Киев без включена закуска. 

Самата компания не предлага самолетните билети и те трябва да бъдат платени отделно - средно по 20-40 евро на човек. 

Друга фирма предлага подобни услуги, но цената там със самолетен билет е 720 евро. 

А ето и част от разказа на Ивана Иванова, която в момента се намира в района на Чернобил и описва преживяното в една от фейсбук групите, посветени на сериала:

"Мястото е впечатляващо (ако е редно да използвам тази дума в случая) само по себе си. 
Външно голяма част от жилищните блокове са запазени, вътре има останали шкафове, библиотеки, книги тук-там, изпокъсани тапети .. няма особено много вещи, тъй като са ги унищожавали , а и е имало много крадци.

Съществуват ли мутанти в Чернобил? Факти и догадки, от които ще ви настръхнат косите

Според нашия гид е имало много крадци , които са събирали огради и метали за вторични суровини и претопяване. Едно от малкото, наистина недокоснати места, са детските градини.

Там нещата не изглеждат докосвани от човешка ръка от тогава до сега. Едстествено, че природата и времто са оставили своя отпечатък, но освен това всичко си стои по мястото там- легълцата подредени едно до друго, играчките по масичките, малки детски столчета, цял ред детски камиончета, кукли по пода, закачалки по стената. 

Може би за мен именно детската градина беше една от най-потискащите гледки, когато е доказано , че в деня на аварията децата са си отишли на училище и навсякъде и са били 15 000... на фона на 50 000 възрастни , които в слуая са били хора на възраст между 25-30 преобладаващо....

Повечето ученици са записани в тогавашните дневници/тетрадки като присъстващи в клас..

Както повечето от вас сигурно вече са проучили, а и сте видели във филма и с риск да се повторя - това е бил съвсем нов град на 15-тина (+-) години пълен с млади хора главно.. Към онзи момент хората в града са решили, че ще се засади по един розов храст за всеки жител на града и до момента преди деня на експлозията са успели да посадят 30 000 храста, за това в моемтна розите са навсякъде... къде изсъхнали и изкривени, а на други места буйни и високи.. навсякъде са.

Искали са да го направят град за пример и само са си го наричали "град-мечта"....

Сградата на училището е разрушена на много места , за това там не ни беше позволено да влизаме.

Другото непозовлено за влизаме място беше болницата заради хората лекувани там и дрехите в мазетата (едно то най-радиоактивните места в цял Припят)."

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай