logo

Синият град: Пътешествие в Шефшауен, Мароко

Синият град: Пътешествие в Шефшауен, Мароко

Тук имате чувството, че вървите по небето

Посетихме Шефшауен преди три години и веднага се влюбихме в синия град в северната част на Мароко. Това място ми хареса дори повече от стария марокански град Фес или западноафриканския "пясъчен" Тимбукту, пише български турист в социалните мрежи.

Разхождайки се из Meдинa Шефшауен, яркосин калдъръмен лабиринт, изглежда, че вървите в небето. Това е вашето собствено синьо небе.
Защо синьо? Разбира се, не само за охлаждане на къщи или за гонене на насекоми. За първите жители на Шефшауен синьото представлявало небето, Бог и вярата.

Разходка с асансьор дълбоко в земята - депресията Падирак, за която малко хора знаят

Шефшауен е основан през 1471 г. от мавритански и еврейски бежанци от Испания. Вдъхновени от значението на синьото, еврейските жители започнали да украсяват цели къщи и алеи. Когато евреите от Шефшауен емигрират обратно в Израел през 1948 г., местните жители запазват тази традиция.


Медина със своите тесни, криволичещи улички и различни нюанси на синьото ви дава напълно различно изживяване всеки път. Определено е сюрреалистично, когато имаш чувството, че се носиш сред синьо море.

Почти във всеки ъгъл на хълмистите улици можете да видите произведения на изкуството: врата, плочки, дръжка на вратата и арка. Магията на синьото е навсякъде.

Тайнственият Тимбукту - легендарното кръстовище на Сахара

Въпреки че градът привлича туристи, те не претрупват малките улички. Най-впечатляващата и спокойна разходка обаче се случва рано сутринта, когато градът бавно се съживява и ежедневието започва в планините на Мароко.


Понякога наистина прилича на музей на историята на открито. Местен пекар ни предложи прясно изпечени марокански бисквити от пекарна, боядисани в синьо. Вкус на кокос и канела. Пресни портокалови сокове се изстискват за вас само за няколко дирхама.
Зад сините врати на града ще намерите местно занаятчийство: тъкане, предене, дърворезба и др. На местния пазар жените продават своите домашни зеленчуци.


Ако решите да отидете в Шефшауен, бъдете внимателни и уважителни, когато снимате местните жители. Както в други марокански райони, хората не обичат да имат насочена камера към тях. Не забравяйте да поискате разрешение.

Красиво разположен между няколко върха на планината Риф, Шефшауен е една от забележителностите на региона. Тук наистина царуват „50-те нюанса“ на синьото.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

gmo

gmo 18.10.2020 19:50

Глупости.

Fire BG

Fire BG 19.10.2020 8:40

пожарни касети http://www.firebg.org/bg/products/64/65/