logo

Секретно! Тайнствената база край Ловеч разбуни духовете СНИМКИ

Секретно! Тайнствената база край Ловеч разбуни духовете СНИМКИ

Там преди години е арестуван екс външният министър на България Соломон Паси

„Не разпитвайте – никой нищо няма да ви каже! Все пак става въпрос за секретна информация, отнасяща се до националната сигурност.“ Това казват всички, когато човек ги попита какво има в подземния комплекс край ловешкото село Лесидрен, станал известен и като обект 17, пише socbg.com.

Невиждана пяна се появи в морето при Халкидики, причината е изумителна ВИДЕО

Тайнствената база разбуни духовете преди месец. Там преди години е арестуван екс външният министър на България Соломон Паси.,,Разхождахме се с приятели, попаднахме зад оградата и ни арестуваха. Хората с униформи се притесниха повече от нас. Извикаха началника и той дойде. Най-големият ми син, тогава 10-годишен, попита:,,Тате, сега ще ни разстрелят ли?“, разказа Паси.

Не ги разстреляли, разбира се, дори им дали кола да се махнат час по-скоро оттам.

Не мога да спекулирам, каза още бившият дипломат №1. Той призна, че навремето е прибиран от милицията в граничните райони на Родопите, както и край охраняеми обекти в Люлин планина.

Бивши и настоящи служители в Лесидрен са подписали декларация за мълчание с давност 10 г. Дори и след изтичането им те продължават да държат устата си затворена с простото обяснение:,,Българи сме. Просто забравете.“ Тази тайнственост дава храна за какви ли не слухове и предположения. Жителите на селото също не са наясно какво се крие в горските дебри, където е обектът.,,Преди години имаше войници и знам, че там е пълно с ракети. Май досиетата са крили за известно време, ама не знаем колко“, казва местната жителка Снежана Пенева.

Съмненията за подземен град в пещера, в който 

има психотронни оръжия

се приемат с насмешка от запознати с военното дело. Внасят и уточнение, че базата край Лесидрен не е поделение, тъй като в нея няма войници. Категорично отричат някога да са били складирани ракети или пък да са пазени досиета там.

Секретното съоръжение е разположено на около 3 км от Лесидрен. До него води асфалтиран път в окаяно състояние. От вековната гора не е останало почти нищо – поголовна сеч е оголила баирите наоколо. Изключено е цивилни лица да влязат в денонощно охраняваната територия. Там се пропуска само микробус без отличителни знаци, с който идват на работа квалифицирани специалисти.

След знак,,Задължително движение направо“ веднага вдясно се появява бариера. Металната порта и къщичката за охранителя са зад нея. Куче посреща всеки с яростен лай. Незабавно се показва и дежурният постови.,,Снимките да се изтрият! Няма да правите сензации“, заплашително казва той.

Местните разказват, че подземният обект е построен в края на 70-те години по поръчка на държавата. Специално проучени и подбрани хора са участвали в изграждането му. Предвид конфиденциалността, те също са дали обет за мълчание.,,Обектът е вдигнат върху 5000 дка, които са

 опасани с метална ограда

Слава Богу, поне там гората е съхранена“, изрича с горчива усмивка бившият кмет на Лесидрен Въто Иванов.

Други подробности обаче не знае. Твърди, че със сигурност са излети тонове бетон, гарантиращи стабилност и защита на съхраняваната техника. Няколко етажа били под земята.

В Ловешко има обекти на доста места, но само няколко са действащи. Други отдавна са оставени на капризите на времето – атмосферни и политически. Такъв е случаят с бившия военен строеж в курортното троянско село Шипково. През 2010 г. МО обяви за продан митичния обект. По проект сградата е била замислена като профилакториум. В действителност обаче е трябвало да бъде команден пункт на Варшавския договор в случай на военен конфликт.

Самолет беше свален 15 минути след излитане поради измама на един пътник. 

Предвидено било да приема посетители от 1991 г., но демократичните промени осуетили това намерение.

Със сигурност в обект 17 са излети тонове бетон, твърди бившият кмет на Лесидрен Въто Иванов. Хората в Шипково лелееха надежди внушителната 7-етажна постройка с още 4 етажа под земята да бъде приватизирана от чужденци, които да я превърнат в модерен хотел. Като потенциални кандидати бяха спрягани арабски милионери и техни руски събратя, които да доведат зажаднели за зеленина обитатели на пустинята или донбаски миньори.

И макар че за колосалния комплекс в местността Крушево, включващ 13 сгради и поземлен имот с площ 169,296 кв. м, бе определена начална тръжна цена от 6,127 млн. лв., купувач не се намери.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Drago

Drago 24.07.2021 12:09

Поне цитираите от къде го преписахте дословно този материал. Весник 24 Часа от 01.03.2014.

WЪТО ПЪТОФФ

WЪТО ПЪТОФФ 24.07.2021 18:18

Ей, тази мистика е моята казарма! През ноември 1988 г. попаднах под този строеж в Шипково.

Liarta@abv.bg

[email protected] 26.07.2021 6:50

Онова американско мекере Мони Паси е душил около обекта гадинката !!!!

кибик

кибик 26.07.2021 7:34

"Той призна, че навремето е прибиран от милицията в граничните райони на Родопите, както и край охраняеми обекти в Люлин планина." И не само там е душил. Защо ли?

насран бойко

насран бойко 26.07.2021 8:25

Когато Бойко Борисов бъде осъден за престъпленията си, ще бъде закаран в тази сграда и подложен на мъчения за изкупване на греховете си

Кубадински

Кубадински 26.07.2021 8:41

Добрютро тролчета, да му лапате пищова на Бойко! Идва и вашето време, споко!!! Ме се бутайте, за всички ще има!!!

Baj Stavri

Baj Stavri 26.07.2021 11:36

Кубадински, да си обръснеш задника за довечера, че много дращи

село Шипково, не Лесидрен

село Шипково, не Лесидрен 26.07.2021 11:52

Все пак изоставения обект се намира в село Шипково и може да се види на Google Maps (42.884523, 24.521719). Преписано от http://socbg.com/2021/02/по-следите-на-един-недостроен-хотел-о.html