logo

Разкриха къде в самолета е най-вероятно да пипнете коронавирус

Разкриха къде в самолета е най-вероятно да пипнете коронавирус

Екипът от учени наблюдавал евакуиращ полет от Милано до Сеул с 310 души на борда в пика на пандемията в Италия

След блокадата, наложена заради разпространението на коронавируса, много авиокомпании възобновиха полетите си, макар и с намален капацитет. Това, обаче, далеч не означава, че рискът от заразяване с Covid-19, е изчезнал.

На самолетите, както и по летищата и хотелите, са въведени нови мерки за безопасност, които включват засилена дезинфекция и спазване на дистанция. Въпреки това не бива да се забравя нещо много важно, свързано с разпространението на заразата.

Назоваха кой е най-безопасният транспорт в условията на коронавирус

И то е, че хората могат да хваната вируса като докосват повърхности, на които той е попаднал.

Проучване установи къде в самолета е най-вероятно да има такива повърхности и съответно рискът от заразяване е най-висок.

Проучването е направено от южнокорейския медицински колеж към Университета Сунчунхян. То имало за цел да разбере как вирусът се предава между пасажерите.

Екипът от учени наблюдавал евакуиращ полет от Милано до Сеул с 310 души на борда на 31 март – в пика на пандемията в Италия.

11 души със симптоми на заболяването били отстранени от самолета преди той да потегли, след което последвали прегледи на летището. След това пътниците били поставени на разстояние преди полета и получили маски от типа N95, които сваляли само за хранене и при ползване на тоалетна.

След пристигането си всички 299 пътници били поставени под карантина в Южна Корея на места, осигурени от правителството.

6 души, които не показвали симптоми, дали положителни проби при тестове, направи на първия ден.

Но на 14-ия ден 28-годишна жена също дала положителна проба, коеето според учените означава, че тя се заразила с Covid-19 в самолета.

Изследването е публикувано в журнала на американските Центрове за контрол и превенция на болестите (Centers for Disease Control and Prevention) “Emergin Infectious Diseases”.

Там се посочва: „На полет от Милано, Италия, до Южна Корея, те носела маска N95 с изключение на случаите, когато ползвала тоалетна. Тоалетната била ползвана от пътниците, седящи наблизо, включително и пациент без симптоми. Тя седяла през три реда от асимптоматичния пациент.

Имайки предвид, че тя не е излизала навън и е сама се е поставила под карантина за три седмици в дома си в Италия преди полета и не е използвала обществен транспорт, за да стигне до летището, много е вероятно нейната инфекция да е предадена по врема на полета при индиректен контакт с асимптоматичен пациент“.

Кошмарна новина за туристите долетя от световна топ дестинация

На 8-ия ден от карантината след полета жената се оплакала от кашлица, хрема и мускулни болки. На 14-ия ден била откарана в болница.

В заключение изследването посочва, че най-достоверното обяснение е, че жената се е заразила докато е използвала тоалетната. Посочва се, че самолетът бил оборудван с HEPA филтри, каквито използват повечето големи авиокомпании, за да намалят риска от заразяване по време на полет.

Учените предупреждават, че най-голяма вероятност от заразяване има чрез замърсена повърхност или човек, който вече е заразен.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай

1111

1111 31.08.2020 11:51

Ми така е щом се пътува заедно с джендъри - иначе няма защо заразеният джендър да е одил у женската тоалетна.

futurehealth

futurehealth 02.09.2020 8:42

банка за стволови клетки https://www.future-health.bg/