logo

Пътешественичка разкри: Истината за моя „икономичен“ полет за 20 долара и петте грешки, които допуснах

Пътешественичка разкри: Истината за моя „икономичен“ полет за 20 долара и петте грешки, които допуснах

Европа – континентът на културата, кухнята и евтините полети. Или поне така си мислех. Така започва разказа си австралийската пътешественичка Морвена Джоунс пред туристическия сайт Escape. Тя е пропътувала Стария континент и е натрупала безценен опит за бързо и изгодно придвижване. Най-вече чрез горчивите уроци на собствените си грешки.

Ето какво пише младата австралийка:

„Миналия месец платих близо пет пъти цената колкото еднопосочния ми билет до Варшава, само за да стигна от Лондон от лондонското летище „Станстед“, което е всъщност на 45 минути пътуване с влак извън британската столица.

И това не беше краят на непредвидените разходи в моето „икономично“ пътуване. Докато се върна в Лондон седмица по-късно вече бях похарчила три пъти повече от предвиденото за полети и свързани с тях разходи. Тъжното е, че можех да спестя почти всеки цент от тях, ако бях по-организирана, по-малко заслепена от „изгодните оферти“ или просто ако спазвах следните правила:

1. Резервирайте предварително

Запазих полета си до Варшава седмица по-рано, а връщането си няколко дни по-късно. Последното решение ме прекара през Осло, струва ми повече, отколкото бих похарчила за седмица, и спах на пода на летището. Ако бях проучила полетите предварително, щях да си запазя директен полет наобратно за по-малко от 50 долара и щях да спя добре през нощта.

Вкусно, пикантно и апетитно! Ето къде ще ви нахранят така

Един от големите митове при пътуването е, че купуването на билети в последния момент ви гарантира изгодна сделка. Всъщност, колкото по-дълго го отлагате, толкова повече намаляват шансовете ви да си намерите място на евтин полет.

2. Проверете летищата, на които ще ходите

„Осло Сандефиорд Торп“, „Франкфурт Хан“, „Стокхолм Скавста“ – тези летища са на най-малко 105 км от градовете, на които са кръстени. И ви трябва или автобусен билет за 50 долара или много скъпо такси, за да стигнете до центъра.

Ако сте си резервирали евтин билет, разбира се бихте могли да спестите пари. Но разходите се натрупват и малките грешки – като резервирането на прибирането си от Варшава през „Осло Сандефиорд Торп“ и след това „Осло Гардермоен“, мислейки си, че двете летища в Осло ще бъдат поне близо едно до друго, могат да бъдат много скъпи. Моята ми струваше 100 долара – пари, които можеше да спестя, ако просто бях проверила местоположението на летищата.

3. Бъдете находчиви с багажа си

Този месец някои европейски авиолинии въведоха промени в правилата си за багаж. От 1 ноември „Райънер“ разрешава на пътниците си само една ръчна чанта в салона, ако се побира под седалката. На самолетите на „Уизеър“ пътниците могат да качват само една чанта с размер 40х30х20 см.

И двете авиолинии имат такса за по-големи предмети с тегло над 10 кг, но има и добри новини: ще се проверява веднъж при чекирането и няма да ви се налага да носите течностите в разфасовки от по 100 мл. Освен това е много по-евтино да си платите за тази опция, когато резервирате полета, отколкото да си „купувате“ допълнителен багаж на летището.

4. Бъдете внимателни с евтините еднопосочни билети и бъдете гъвкави с датите си за пътуване

Докато пиша тази статия виждам оферта за полет от Ливърпул до Варшава за само 23,86 долара. Но има уловка – налична е само за 7 декември. В същото време на сайта на друга нискотарифна компания всички „изгодни сделки“ са само за еднопосочни полети. Отново има уловка – ако не сте гъвкави с датите, повечето оферти губят смисъл.

10 страхотни дестинации, абсолютно незаслужено пренебрегвани от туроператорите

И в двата случая билетите са относително евтини, но доста далеч от наистина примамлвите сделки, каквито повечето хора си представяет. И е много лесно да се подлъжат. Моят прословут полет до Варшава струваше само 20 долара, но тъй като трябваше да се върна за уикенда, обратното ми пътуване до Лондон беше по-евтино през Осло, отколкото с директен полет. Сртуваше ми 221 долара без нрепедвидените разходи.

5. Проверете дали трябва да се чекирате онлайн

Някои европейски авиолинии ще ви глобят, ако не се чекирате онлайн. При едната можете да се чекирате едва 48 до 2 часа преди полета, а при друга – 48 до три часа преди да излетите. Там сбърках и аз веднъж.

Глобата от 50 долара, заедно с придвижването до летището в Лондон, полетите, пътуването с автобус в Осло качиха крайната цена на пътуването ми до 493 долара. Или, казано по друг начин, цената на 216 полски бири, три 7-степенни хранения във варшавския ресторант на „Мишлен“ или нощувка в хотел „Бристол“ в центъра на стария град на полската столица.

Коментирай