logo

„Прокълнатият хотел“ - 105 призрачни етажа и 3000 празни стаи

„Прокълнатият хотел“ - 105 призрачни етажа и 3000 празни стаи

„Рюгьон“ е най-високата неизползвана сграда в света

105 призрачни етажа с 3000 празни стаи и бетонна конструкция без прозорци. Това е хотел „Рюгьон“ в Пхенян, който севернокорейците тайно, а останалите явно наричат с прозвището „Прокълнатият хотел“.

В него и на пръв поглед има нещо необичайно.

Свръхвисокият му силует нарушава пейзажа на севернокорейската столица Пхенян, а пирамидалната му форма предизвиква противоречиви реакции – от възхищение и интерес до искрена изненада каква е тази сграда и за какво служи, разказват CNN и webcafe.

„Рюгьон“ е наричан още „Прокълнатият хотел“ и се слави като най-високата неизползвана сграда в света.

Мнозина грешно предполагат, че това е единственият хотел в Пхенян, но всъщност столицата на КНДР разполага с още няколко хотела, които приемат дипломатическите гости на Северна Корея, както и шепата туристи, които страната позволява да дойдат. „Янгакто“ например е най-големият по площ хотел в града, а „Рюнганг“ се смята за най-луксозния.

„Рюгьон“ буквално означава „Столица на върбите“ – прозвище, което носи и самият Пхенян. Амбициозният проект превръща в реалност сграда на 105 етажа, като на върха на пирамидата трябва да има седем въртящи се панорамни ресторанта.

Хотелът трябвало да има над 3000 стаи и всъщност е замислен да прилича на планина, а не на пирамида. Разделен е на три големи секции или крила, които се съединяват на върха.

Сградата е започната през 1987 г. и е било предвидено да отвори врати едва две години след това. През 1992 г. достига планираната си височина, но все още конструкцията стои без прозорци. Надеждата да бъде завършена за 80-тия рожден ден на Ким Ир Сен става все по-малка.

За сметка на това оголената бетонна структура се извисявала грозно и заплашително над Пхенян и тогава тайно или не толкова получава прякора си „Прокълнатият хотел“.

Развитие по строежа има цели 16 години по-късно – през 2008 г., когато фасадата е облицована с метал и стъкло и допълнена от LED осветление.

През 2009 г. Северна Корея отбелязва Деня на труда, като изстрелва безброй фойерверки от трите крила на „Рюгьон“, макар че самата сграда никак не изглежда празнично.

Както много други грандиозни проекти, така и мегахотелът е част от надпреварата на Студената война и по-точно – от състезанието между подкрепяния от Запада Юг и защитавания от СССР Север.

През 1988 г. южнокорейска фирма строи дотогава най-високия хотел, който се намира в Сингапур. На следващата година Пхенян се кани да организира световен фестивал на младежта и за целта иска да има под ръка още по-голям хотел за настаняване на гостите. Перестройката в Русия обаче проваля всички грандиозни планове и разклаща из основи и без това нестабилната икономика на КНДР.

Така „Рюгьон“ бива изоставен да стърчи като зловещ обелиск над Пхенян.

Строителните дейности през 2008 г. вдъхват известна надежда, че хотелът може да бъде завършен. Тогава стъклените панели и осветлението са монтирани от египетска фирма на име Orascom. Кранът, който ръждясва на покрива на сградата, е премахнат и са вложени над 180 млн. долара в инсталирането на подобренията.

Три години по-късно „Рюгьон“ вече придобива вид на почти готов хотел и започват спекулации дали скоро няма да отвори врати. Интерес към чудатата сграда изявяват дори от Kempinski, но малко след това се отказват от намеренията си и казват, че преговори със Северна Корея за момента не са възможни.

Междувременно около хотела витаят и слухове, че той седи изоставен заради некачествена конструкция и строителство, което не е съобразено с нормите за безопасност. Крилата на „Рюгьон“ са изработени изцяло от бетон, макар че специалистите са категорични, че трябва да бъдат подсилени и със стоманени арматури.

Бетонът пречи и да бъде добавена модерна електрификация и останалата необходима за функциониращ хотел инфраструктура.

Всичко в сградата е правено по стандарти от 80-те и това не може да се промени с лекота.

СNN успява да стигне до снимки на вътрешността на хотела, където не са правени почти никакви строителни дейности. Вътре функционира само един служебен асансьор, който дори не е оборудван с модерни механизми – специален служител контролира спускането и изкачването му по етажите.

Властта в Пхенян, особено с Ким Чен Ун начело, се опитва да превърне дефекта в ефект“

По фасадата на „Рюгьон“ е инсталирано допълнително LED осветление, а в подножието му са монтирани прожектори.

Стъклените стени на „Прокълнатия хотел“ често се използват, за да бъдат прожектирани на тях пропагандни послания и материали във възхвала на режима на КНДР. Светлинните шоута се повтарят на определен период от време и се забелязват отдалеч заради внушителната конструкция на хотела. Вътре обаче няма дори електричество.

Това не пречи на площадката пред „Рюгьон“ да се провеждат разнообразни шоута и танцови изпълнения, отново с пропагандна насоченост. Сградата служи като ефектен фон на тези спектакли, особено след като Пхенян позволява на гражданите да се приближават до хотела (но не и да влизат, разбира се).

Въпреки тези опити да се придаде нов дух на „Рюгьон“ и той да избяга от прозвището си, севернокорейският режим гледа на недовършения хотел като на сериозен провал.

Не е прието да се задават въпроси за евентуалното довършване на хотела, а севернокорейските фотографи са учтиво помолени да го изрязват от снимките, които правят над Пхенян. На редките чуждестранни посетители също им е обяснено, че е по-добре да не запечатват „Рюгьон“ с камерите си.

Коментирай