logo

Подводни археолози са открили основния храм на "Египетската Атлантида"

Подводни археолози са открили основния храм на "Египетската Атлантида"

Изследователите откриха и потънали кораби с монети и бижута

Международна подводна археологическа експедиция, водена от френския изследовател Франк Годо, откри руините на главния храм на потъналия древен град Ираклион на дъното на Средиземно море, съобщава ScienceAlert в четвъртък.


„В последната си подводна експедиция за египетски и европейски изследователи откриха руините на голям храм, както и няколко кораба, натоварени с монети и бижута. Храмът Амон Гарп - основните религиозни сгради на този град, както и руините на древногръцки храм с по-малки размери ", се казва в изявление.

Освен това учените са открили бронзови монети на цар Птолемей II (283-246 г. пр. Н. Е.), както и керамика, бижута и прибори, които са били на борда на потънали кораби. Отбелязва се, че тези открития станаха възможни чрез използването на сложни инструменти за сканиране, които могат да различават обекти на морското дъно. Събирайки геофизични данни, получени с помощта на ехолоти, магнитометри, базирани на ядрено-магнитен резонанс и сонари за странично сканиране, изследователите откриха няколко други пристанища в близост до Ираклион, съществуването на които досега не беше известно.
Древен град в устието на Нил.

Секс на открито, садо-мазо и нудистки плаж – това е курорт само за възрастни СНИМКИ 18+

Ираклион е древен град в устието на Нил. В късния период (550-331 г. пр. Н. Е.), приключил със завладяването на Египет от Александър Велики, Ираклион е бил най-важното пристанище на страната. В края на VIII век този град е разрушен от земетресение и цунами, след което изчезва под водата заедно с други два града.

Руините на Ираклион са открити през 2000 г. от френския подводен археолог Франк Годьо, останките от градски структури са били под вода на дълбочина 10 м, на 6 км от брега в района на Александрия. В пристанището на Ираклион учените са открили 64 кораба, това е най-голямото гробище на древни кораби в историята на археологията.

Уникални места с условия на живот по-лоши, отколкото в Космоса

Работата е извършена от Европейския институт за подводна археология, а след това от Оксфордския център за морска археология с подкрепата на швейцарската фондация Хилти, както и от службата за египетската древност. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай