logo

Планирате пътуване до Египет през зимата? Безценни съвети, които ще ви бъдат от полза

Планирате пътуване до Египет през зимата? Безценни съвети, които ще ви бъдат от полза

Египет е една топла страна, която привлича туристи през цялата година. Вижте какво е времето там през зимата и какво е необходимо да знаем преди да отпътуваме за там? 

Първият сняг винаги предизвиква у нас еуфория и възторг, социалните мрежи просто се взривяват от предновогодишни честитки.

Но така наречената еуфория бързо се изпарява с първото повишение на температурата. Приятният бял цвят под краката ни бързо се превръща в мънта консистенция, в която ни се подгизват краката и започват простудите. 

В такива моменти най-много ни се иска да вземем куфарите и да избягаме. Там, съдето има слънце, море, пясък, топъл вятър и икакви грижи. Египет - тук са едни от най-привлекателните курорти през зимата. 

Климатични условия

За това да решите в кой месец е най-добре да посетите Египет, трябва да познавате климата му. Страната се намира на два континента - западна Азия и Южна Африка. 95 процента от територията му е пустиня, населението заема останалите пет процента. На основната територия на Египет цари тропическия континентален пустинен климат. Тук винаги е топло, затова и туристите идват тук през цялата година. 

Декември. Този месец се явява най-благоприятен за плажен отдих. В курортните градове температурата на въздуха е средно 23-25 градуса. Пред нощта става по-хладно - 15-17.

Януари. Средно градусите през този сезон са 20-25. През нощта могат да паднат дори до 10.
Февруари. мята се за най-студения месец на годината. Температурата на въздуха през деня стига до 23 градуса, а през нощта е 10-11.

Продължават да ни дерат за Нова година – три нощувки удариха 2 бона

Най-популярни направления за туристите се явяват курортите Шарм-ал-Иейх и Хургада. Освен тях съществуват и други туристически градове: Дахаб, Таба, Марса-Алам, Макади, Бей, Сафага и други.

Трябва да се помни, че температурата на въздуха в различните региони може да се различава с няколко градуса. Затова и, когато планирате почивка тук, проверете времето в конкретния град, който ви интересува. Така ще можете да изберете идеалната локация и да знаете какво точно да вземете със ебе си: крем против изгаряне или топъл пуловер.

Можем ли да се къпем в морето

Сезонът за къпане на практика продължава през цялата година, но ъщо така замиси от месеца. Например декември е най-добър за плажуване. През този сезон водата може да стигне до 22-24 градуса, както и температурата на въздуха. През януари няма да е толкова приятно, водата ще е примерно 20-22 градуса. В такива случаи се препоръчват басейните на хотелите.

През февруари температурата на водата е горе долу същата, както през януари, а след средата на месеца започва да се вдига до 23 градуса.

От Египет е забранено да се изнасят предмети, които имат отношение към флорада и фауната на Червено море, например корали и раковини. Те се считат за национална собственост, а нарушаването на закона се наказва с глоби. Ако купите нещо такова от магазин, задържително пазете бележката.

Нова година в Египет

Всеки иска да отпразнува Нова година по по-специален начин. Тук този празник се празнува на 11 септември. Но това не означава, че няма да се погрижат за празничната ви атмосфера. Свикнали с европейските традиции, местните отдавна са възприели и този празник за свой и отдавна украяват домовете си с неговите атрубити.

Освен това в страната има много православни жители, които също посрещат Нова година на 31 януари. Всички хотели слагат съответната ураса, има и огромни изкуствени елхи. По улиците пък палмите също са украсени, същото се отнася и за витрините на магазините.

През самата новогидешна нощ ще бъде не по-малко празнично, отколкото където и да е другаде. Всички хотели органицират големи празненства с участието на водещи, аниматори и изпълнения на известни певци. При закупуване на ваканция тук, трябва да се поинтересувате дали в цената е включен и новогодишният банкет.

Как да се развличаме

Да прекараме цялата си ваканция на плажа не е съвсем вълнуващо. Ако се намирате в друга държава, то защо не се запознаете с нея по-добре, да научите за нейната култура, история, традиции? Отделете време за новия, открития Египет - много интересна страна с особено култура, храна и исторически места.

Сред нещата, които задължително трябва да видите, е запознанство с пустинята. На лубителите на адреналина се предлага сафари или пътуване с АТВ-та, а се по-умерените - разходки с камили. Древните храмове, гробници и пирамиси се ви изпратят в друга епоха.

Почивката в Египет може да е повод да пробвате и нещо ново - например дайвинг, сърфинг или уиндсърфинг. Подводният свят на Червено море просто поразява сетивата. Ако се спуснете под вода с акваланг, ще видите коралови риби, необикновени водорасли и всякакви чудати същества.

Нил е най-голямата река в света, за която няма как да не сте чували. Круиз по Нил е възможност да се запознаете отблизо с този уникален водоем и неговите брегове.
Планината Синай е известна историческа и религиозна забележителност. Именно тук Мойсей е получил от Бог 10-те заповеди. Изкачването догоре отнема 2-3 часа, но за тома тук пристигат туристи от целея свят, предимно христиани.

Столицата Кайро няма как да остави никого равнодушен. Тук се намира джамията на Мохамед Али, Националният египетски музей, висока телевизионна кула, Синята джамия и Розовата пирамида. В околностите на града се намира световноизвестните пирамиди и Сфинкса.

Луксор - това е град, условно разделен на две части. Градът на живите и Градът на мъртвите. Тук идват да видят древния Луксорски храм, храма на Амор Ра и други исторически забележителности.

Египет е популярен туристически маршрут не само през зимата, но и през цялата година. Тази страна е приемлива като цена и климат за редовия българин. Помнете обаче, че да планирате отпуската си тук, винаги е по-добре да се погрижите от по-рано./pochivka.blitz.bg.

Коментирай