logo

Откачените неща, които ще ви сполетят в тоалетните по света

Откачените неща, които ще ви сполетят в тоалетните по света

Не откачайте, ако в Южна Корея възрастна жена влезе при вас в кабинката

Тоалетната – мястото, която трябва да посетите веднага, ако не искате нещата да станат грозни. Замисляли ли сте се, обаче, как изглеждат тоалетните в другите държави?

Ако сте пътували зад граница, вероятно знаете, че съществуват различни видове тоалетни и правила за ползването им. На някои далечни места те изглеждат близки до това, с което сте свикнали вкъщи, но на други са сякаш като от друга планета.

Какво шокира в тоалетните в Германия?

Ако не сте ходили много надалече, подгответе се за културен шок, тъй като някои нужници в чужбина са точно обратното на това, което познавате и което очаквате.

Какви са правилата, когато ходите до тоалетна в чужда държава? Трябва ли да си носите нещо? Колко струва? Очаква ли се от вас да чистите след себе си? И каква е тази миризма? Това са въпросите, на които ще получите отговор, след като научите повече за тоалетните по света.

Франция пусна писоари на открито срещу уринирането на публични места

Париж започна поетапно да пуска писоари на открито през август 2018 г., за да намали уринирането на публични места. Тези писоари, които изглеждат като ярко червени пощенски кутии, можеха да бъдат видени първоначално покрай Сена и катедралата „Нотр Дам“.

Новите устройства, наречени „уритроатоари“, са лесни за използване от мъже. Покрити са със слой слама и стърготини, които задържат миризмата, а сламата може да се използва като компост. Въпреки своята екологичност, мнозина ги намират за сексистки, а други смятат, че развалят историческия облик на града.

В Куба трябва да си носите своя тоалетна хартия

Въпреки че Куба вече е по-отворена за туризъм, все още там не се печелят достатъчни пари, за да могат големи количества хартия да бъдат на разположение всеки път, когато ви застигне нуждата. Страната не е подготвена за нашествието от чужденци и в тоалетните липсва хартията и другите неща, които са необходими в такъв случай.

Външните тоалетни във Франция са били произведение на изкуството

Ако си мислите, че французите биха позволили нещо в страната им да не е впечатляващо красиво, грешите. Снимки от 60-то и 70-те години на 19-и век разкриват архитектурната прелест на външните тоалетни, наречени писоари. При бума на външните тоалетни в Париж имало цели 1200, но сега има само една – на булевард „Араго“.

Гледайте да застанете по правилния начин в Япония

Преди да отидете в Япония и да съсипете обществените им тоалетни, постарайте се да се информирате как точно да ги ползвате. Специално в Киото туристите правят кочина в безупречните тоалетни и хората, които трябва да чистят след това, не са никак очаровани.

Един от големите проблеми е, че хората клякат над тоалетните наобратно и оставят след себе си голяма миризлива гадост. През 2015 г. служителите в Киото започнаха да слагат стикери из града, за да могат посетителите да научат как точно да използват съоръженията.

Не пускайте тоалетна хартия в тоалетните в Мексико

Важно е да запомните, че въпреки че на много места има модерна водопроводна система, която може да се справи с почти всичко, което попадне там, има и много държави, които не могат да си позволят този лукс.

Например в Мексико е абсолютно нарушение на етикета да си хвърлите хартията в тоалетната. Липсата на модерна казнализация в страната означава, че хартията не може да се изхвърли и тя се затлачва в стоалетната, а самите тръби не могат да поемат излишния материал. Може да запушите тоалетната, която използвате, ако не внимавате.

Ако сте в Швеция, си пригответе пари за пишкане

Ако сте в Швеция, не забравяйте да ползвате тоалетната в хотелската си стая преди да излезете. В големите градове има система за плащане за тоалетната, което означава, че всеки път, когато имате нужда, ще трябва да харчите пари. Те отиват за поддръжка на съоръженията и се предполага, че ако плащате за тях, ще ги пазите повече.

Подгответе се да клекнете с непознат в Китай

Ако ще ползват нужник в Китай, трябва да сте подготвени, че ще трябва да излезете от западния начин на живот. Първо, повечето тоалетни са унисекс, така че трябва да преодолеете социалните си предразсъдъци относно това да пишкате редом до някого, който има различни гениталии от вашите.

Второ, въпреки че тима тоалетни в западен стил, в Китай те са предимно тип клекало. Ако това ви протеснява, можете да потренирате вкъщи преди да заминете.

Руските тоалетни обикновено са зле направени

Това не означава, че всяка една руска баня е лоша, но всички помним снимите от Зимната олимпиада в Сочи през 2014 г. Тоалетните чинии бяха една до друга, капаците им бяха поставени наобратно, и въобще ползването им би било изключително неоудобно.

 

В Шотландия е обичайно да пускат непознати да ползват банята

Според стар шотландски обичай, който има силата на закон, всеки, който почука на вратата ви с „нужда“, е добер дошъл да ползва тоалетната. Това произлиза от стар закон, изискващ свободното преминаване през нечия земя, който се е трансформирал в това пускате пияни типове да се облекчат в банята си. Въпреки това не сте длъжни да го спазвате на 100 %, дори и мехурът на непознатия да е пред пръсване.

Не пикайте в бидето, когато сте в Испания

Това не би трябвало да има нужда от пояснения, но е възможно никога да не сте се бслъсквали с биде. Ако е така и планирате да отидете в Испания скоро, придържайте се към това правило – не пикайте в бидето. Прилича на тоалетна, но няма капак.

Много модерни тоалетни са оборудвани с биде, така че да можете да си свършите работата и да се почистите без да мърдате, но някои исторически хотели и къщи все още са оборудвани с класическата система с два порцеланови „трона“.

В Антарктида отпадъците ви се изхвърлят в океана

Това не би трябвало да е шок за никого, който се е замислял по въпроса – голяма част от изследователските бази на Ледения континент нямат канализацията, с която са свикнали хората в развитите страни. Това означава, че голяма част от отпадъците от учените се изхвърлят в Южния океан. Звучи гадно, но там все пак не живеят милиони хора.

Ирландците мразят обществените тоалетни

Всъщност кой ги обича? Те миришат, шумни са и няма възможност да се отпуснете. Но според проучване, 62% от ирландците признават, че категорично отказват да ползват обществени тоалетни, а 76% казват, че няма никакъв шанс да седнат на седалката в такива места. Това означава, че или ирландците са много чисти или че тоалетните са страшно мръсни.

Не откачайте, ако в Южна Корея възрастна жена влезе при вас в тоалетната 

Южна Корея е прекрасно място и хората искат да го запазят такова. В големите градове се наемат „ажумас“ – възрастни жени, които чистят тоалетните. Те не чакат докато всички излязат, за да почистят кабинките, те влизат директно докато си вършите работата и започват да чистят.

Много важно е да не реагирате на това, защото то е културна особеност и като представител на своята страна трябва да сте напълно спокойни за това какво се случва в тоалетната.

Пробвайте да пуснете нещо в чинията и да пуснете водата в Бразилия

Бразилия, подобно на Мексико, има доста лоша канализация. А тръбите са толкова тесни и повредени в някои части на страната, че при пускането на водата всичко, което не е течност, може да създаде проблем.

И въпреки това едно от най-странните неща е, че в Бразилия е много популярно ползването на подплатена подложка. Въпреки че може за момент да ви се стори твърде луксозно, идеята за седалка с имитация на кожа не е чак толкова лоша.

Пазете се от змии докато се облекчавате в Австралия

Не всяко клише за Австралия е вярно. Но това, че имат змии в тоалетните, е факт. Ловецът на змии от Куинсленд Елиът Бъд смята, че когато стане твърде сухо в някои часто на страната, змиите ожадняват и изпълзяват през прозорците, в търсене на вода, и намират тоалетните. Тъй като това поведение се наблюдава най-вече през размножителния сезон, те използват много повече енергия, затова им трябва повече вода.

В повечето случаи става дума за неотровни змии. Те не се считат за опасни. Не би трябвало да се плашите от тях, но ако ги срещнете, не ги закачайте, пише ranker.com.

В Нова Зеландия има цяла сграда с тоалетни, която се счита за произведение на изкуството

Освен че можете да разгледате местата, свързани с „Властелинът на пръстените“, в Нова Зеландия можете да посетите и Hundertwasser Toilets – обществена тоалетна на Северния остров. Масивната арт инсталация е проектирана от австрийския художник Фрийденсрайх Хундертвасер, който използвал рециклирани материли от района, за да изгради съоръжението.

Това не само че е основната атракция в град Кавакава, но са и най-сниманите тоалетни в Нова Зеландия, а вероятно и в света.

Почти половината Индия живее без тоалетна

Според „Ал Джазира“, по-малко от една трета от домакинствата в индийските села имат тоалетна. Въпреки че в градските части броят им расте, като цяло липсва система за облекчаване и почистване. Тази статистика върви ръка за ръка с процента жени и деца, засегнати от болести поради лоша хигиена.

Според проучване от 2011 г., въпреки че около 46,9% от 25-те млн. домакинства в Индия имат бани, едва 3,2% от населението ползва обществени тоалетни, а повече хора в Индия имат мобилни телефони, отколкото нужници. Това оставя милиони хора да се облекчават по улиците и на открито.

Ако искате тоалетна хартия в Египет, пригответе са да платите

Както и в много други страни, тоалетната хартия в Египет не достига. Това не означава, че изобщо я няма. Ако ви се наложи да ползвате тоалетна, след като сте разглеждали пирамидите, трябва да си приготвите малко допълнителни пари.

Хигиенните навици на различните народи. Някои могат да бъдат шокиращи

Едно от най-важните неща, за които трябва да сте подготвени, когато пътувате в страната, е да платите на служителите в тоалетните, за които не е проблем да не ви дадат хартия, ако не извадите пари. Същото важи и за сапуна, ако искате да си измиете ръцете.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай