logo

Особености на тоалетните в Саудитска Арабия

Особености на тоалетните в Саудитска Арабия

Едното ходене по нужда за правоверните е цял ритуал

В исляма има специално разбиране за чистота и мръсотия. В Саудитска Арабия ислямът управлява цялото ежедневие. Как това се отразява на тоалетната култура на страната?
Поради факта, че Мохамед утвърждава задължителната петкратна молитва в различно време на деня, известна като салат (или намаз), всеки 
мюсюлманин трябва да се поддържа чист преди молитвата, следователно той извършва измиване (тахарат).

В тази връзка възниква специален тоалетен етикет.

В Саудитска Арабия ислямът е държавната религия, така че животът е регулиран според ислямските стандарти. За мюсюлманите мръсотията, урината, изпражненията и други вещества, идващи от човек, са лоши.

Натискат турските хотели да се откажат от шведските маси, те се дърпат

Следователно е асолютно забронено да се облекчавате в открити източници на вода и в онези места, където друг човек би могъл да влезе в контакт с мръсотията.

В Саудитска Арабия има много тоалетни, особеностите на религията изискват това. Мъжките тоалетни са много по-големи от тоалетните за жените, защото на улицата има повече мъже, тъй като не е препоръчително жените да са сами на улицата.

Когато ходи до тоалетната, мюсюлманинът е длъжен да остави извън нея всякакви надписи от Корана и името на Аллах. Главата трябва да бъде покрита, краката да са обути, по време на процеса дрехите не трябва да докосват мръсотията.

Също така, докато е в тоалетната, мюсюлманинът не трябва да стои с гръб или лице в посока Мека, защото това е свят град, а също и в посока Слънцето и Луната.

Тоалетните са направени така, че човек да не докосва нищо с тялото си. Всичко се прави в името на чистотата. След процеса трябва да се подмиете (истинджа). В селските райони са инсталирани специални кани и кранове за това, а по-богатите места използват маркуч. Всяка тоалетна със сигурност ще разполага със специален резервоар за вода.

Важна характеристика - мюсюлманинът трябва да се намира в уединение, така че няма писоари.


Не е ясно кое се е появило първо - петкратната молитва, за която трябва да сте чисти, или идеята за чистота, а молитвата само придава значение на това действие. Въпреки това, в рамките на арабските пустини става ясно, че тук тялото е постоянно мръсно поради пясъка.

Жегата ви кара да носите леки обувки, но не предпазва от пясъка. Следователно краката трябва винаги да се мият.

Джибути - страната, в която ислямът е дошъл по-рано, отколкото в Медина

Оказва се, че религиозният обичай има пряко практическо значение за поддържане на хигиената на тялото.

Ето как изглеждат местата за измиване на краката.

Такива тоалетни има във всяка джамия. Трябва да влезете в тоалетната с левия крак и да напуснете с десния. Преди входа се чете молитва:

"С името на Аллах! О, Аллах, истина, прибягвам до Твоята закрила от поквара и зли дела."

В исляма има толкова много видове измивания, че всички те имат собствено име. Измиването може да се извърши не само с вода, но дори и с огън. Това обаче е малко вероятно да е свързано с миене преди молитва (вуду). В допълнение към огъня се използват пясък и камък.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

ИСТОРИК

ИСТОРИК 22.03.2020 12:59

ХИГИЕНАТА ПОБЕДИ ЕВРОПА ! ТУРЦИТЕ СТИГНАХА ДО ВИЕНА !ФАКТ !

минаващ

минаващ 23.03.2020 5:01

Крачунков, що си си снимал кенефа, бе?

ОТВРАТЕН

ОТВРАТЕН 24.03.2020 7:07

Можеше и по мърляви кенефи да снимаш ,ПОМИЯР

Illona

Illona 09.07.2020 8:57

молитва на удачу на работе мужу