logo

Охлаждат улиците с климатици в една от най-горещите страни в света

Охлаждат улиците с климатици в една от най-горещите страни в света

Боядисват настилката в синьо, за да намалят горещината

Една от най-горещите страни в света инсталира климатична система на открито и боядисва пътищата в синьо, за да се охлади.

Температурите през лятото стигат до адските 46 градуса в Катар, където световното първенство по футбол за 2022 година вече беще преместено за зимата, за да се избегне убийствената жега.

Миналата година малката страна от Персийския залив започна да изполва климатици и на стадионите, за да може и футболистите и феновете да се охлаждат, съобщава „Дейли Мейл“.

Този шедьовър в Катар се нарича "Розата на пустинята"

Сега, обаче, се инсталират гигантски климатици по улиците и на откритите пазари. Целта е да се постигнат температури, които да са поносими и да могат хората да си вършат ежедневните задачи.

В Доха, столицата на Катар, местната власт боядиса улица „Абдула бин Джасим“, която се намира до един от най-големите пазари в града, в синьо, за да се намали нагряването на асфалта.

Боядисването на улицата е експериментално, а настилката ще бъде покрита с дебела един милиметър синя боя, съдържаща специален пигмент, отразяващ топлината.

Освен това в нея има кухи керамични микросфери, които отразяват инфрачервеното излъчване.

Климатиците на открито работят като се изпомпва студен въздух на улицата чрез охлаждащи дюзи като преди това охладена вода е била пусната на тротоара през тръби.

Катар е особено уязвим от екстремната жега, защото страната се намира на полуостров в Персийския залив. Средната температура на повърхността на водата в залива е 32,4 градуса по Целзий.

Съвременни Шехерезади: Така жените на арабските шейхове изглеждат в ежедневието си

С почти никакви облаци или дъжд през лятото, повишаването на температурата на морето води до още атмосферна влажност.

За да може градът да се запази хладен, архитектите са планирали пешеходни зони и улици, сочещи на север, за да се използва бризът, който идва от там.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай