logo

Оказва се, че има държава без градове, армия и обществен транспорт

Оказва се, че има държава без градове, армия и обществен транспорт

Столица й е село с 600 души население

Малък остров в Тихия океан, където живеят малко повече от 1,5 хиляди души, няма градове и градски транспорт... Звучи налудничаво, нали? Но какво, ако кажем: местните жители са много образовани и гостоприемни, страната има свой национален отбор по футбол, а Wi-Fi на острова е безплатен? 


Ниуе е островна самоуправляваща се държава в южната част на Тихия океан, която е част от Кралство Нова Зеландия. Според данните за 2018 г. тук живеят само 1624 души на площ от 260 квадратни километра.

Кой казва, че зимата идва - 5 дестинации, където лятото трае вечно и които ще ви очароват със своите красоти


Островът е известен на европейските моряци от 18 век. Негов откривател е английският пътешественик Джеймс Кук, който пристига в Ниуе през 1774 година. Местните жители посрещнали моряка неприветливо, заради което той нарекъл земята Savage (от английски savage - див). 


Повече от 70 години - от 1901 до 1974 г. - островът е бил административно подчинен на правителството на Нова Зеландия. През октомври 1974 г., след приемането на нова конституция, Ниуе престава да бъде зависим и става самоуправляваща се държава.


На острова няма град, но има 14 села. Столица на държавата е село Алофи, в което живеят около 600 души. Местните жители имат двойно гражданство (Ниуе и Нова Зеландия) и говорят два езика - ниуейски и английски. Валутата на Ниуе е новозеландският долар. Официалният долар на Ниуе също се издава като колекционерска вещ, на монетите на който понякога можете да намерите забавни герои.

Когато морето се разделя - уникално явление близо до островите Чиндо и Модо


Страната няма собствена армия, тъй като според конституцията Нова Зеландия е отговорна за защитата на държавата. Дълго време в Ниуе нямало политически партии, но сега страната може да се похвали, че има такава - „Народната партия на Ниуе“. На острова има само два пътя, чиято обща дължина е около 230 километра. В Ниуе няма обществен транспорт, местните жители пътуват с частни автомобили.


Услугите за достъп до интернет за първи път се появили тук през 1997 г. Днес островът предлага безплатен Wi-Fi достъп на ключови места. В страната има само една гимназия, а има и клон на университета на Южния Тихи океан, който е единственият университет в страната. Местните са добре образовани - степента им на грамотност е 99%.


Ниуе има национални отбори по футбол и ръгби. Музиката и танците също имат важно място в живота на ниуейците. Основният танц се нареча Таме, по време на който жените седят, а мъжете се движат. Местните хора са приятелски настроени и очакват туристите да ги посещават, тъй като туризмът е приоритетна област на правителството на тази страна.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай