logo

Нюйоркчанка обясни защо Тайван има най-доброто метро на света

Нюйоркчанка обясни защо Тайван има най-доброто метро на света

Марта Сорън, живяла в джунглата на Ню Йорк седем години, разказва удивителните си впечатления от метрото в столицата на Тайван Тайпе. Сравнявайки го с претъпканото и хаотично метро в Голямата ябълка, тя без колебание го обявява за една от най-добрите подземни железници в света.

Скоростният масов транспорт е сравнително нов за страната. Системата работи от края на 90-те години. Сравнително късният старт е причината да бъдат избегнати много от грешките, допускани при изграждането на по-старите подземни железници.

Това са трите най-мръсни предмети дори и в петзвездните хотели

„Метрото на Тайпе е чисто, организирано, идва навреме и е безопасно. Никога не съм чакала повече от 5 минути“, разказва Сорън.

Ето кои са нещата, които в метрото на Тайпе правят добре, и за които останалите по света трябва да си вземат бележка:

Забранени са храните и напитките на пероните и във влаковете.

Влаковете имат индивидуални дръжки, за които да се държите. Удобни са и за по-ниски хора.

Упътването е точно, дори и да не говорите езика.

Има указания на пода кой влак в коя посока е. На всички станции указанията са на мандарин и английски.

Цветовете на знаците извън станциите показват кои влак с коя линия прави връзка.

Пероните са безопасни, защото никой не може да падне между платформата и влака. Широките врати и входове не позволяват възникването на инциденти.

Има почти съвършено разписание. Според местен канал, метрото има по-малко от 30 закъснения за година за повече от 5 минути. Това прави почти 100-процентова точност. За същия период в метрото на Ню Йорк три четвърти от линиите имат закъснения през почти половината време.

Това води и до 95% доволни клиенти. „Много е чисто и не трябва да чакаш много дълго за влака“, споделят пътници.

Картите за метрото са изгодни, лесни за употреба и лесни за презареждане. В Тайпе можете да си купите пластика, подобна на кредитна карта, всеки ден. Те са със забавен дизайн и анимационни герои и можете да ги заредите в редица магазини.

За да използвате картата си, просто я доближете до въртящия се вход. Няма нужда да го правите повторно, защото не сте били достатъчно бързи.

Надникнете в уникалния исторически парк, който ще отвори врати съвсем скоро край Варна (СНИМКИ)

За да презаредите, просто поставете картата си в устройството в някой павилион и вкарайте монети или банкноти. Супер лесно е. А с тези карти можете да ползвате автобуса или да си вземете колело под наем.

Не е скъпо. Дистанцията между повечето от станциите е между 20 и 30 тайвански долара, което е между 60 цента и 1 щатски долар. Това е значително по-евтино от нюйоркското метро за 2,75 долара на возене.

В метрото се таксува на разстояние, но дори пътуването до най-отдалечената станция ще ви струва само 50 тайвански долара (1,60 щатски долара).

Тоалетните са чисти и удобни за употреба. За управата на метрото е приоритет да пази съоръженията си в изрядно състояние. Ще се изненадате колко приятно може да е ходенето до тоалетна в метрото.

„Просто не мога да го препоръчам толкова, колкото ми се иска. Живеейки в Ню Йорк, никога не съм си мислела, че ползването на обществен транспорт като метрото може да е толкова безпроблемно. Транспортната система на Тайпе е класа сама по себе си и трябва да служи като вдъхновение за другите градове. Всички заслужаваме пътуване в метрото като в мечтите си – не като в кошмарите си“, пише Сорън за „Инсайдър“.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай