logo

Няма я познаете! Една от топ дестинациите на планетата преди 80 години

Няма я познаете! Една от топ дестинациите на планетата преди 80 години

Колекцията от стари снимки показва островната страна докато се подготвя за битка

Трудно е да си представим как е изглеждала прогресивна страна, живееща в охолство, дълго преди да се превърне в такава. Мнозина приемат Сингапур за страна от „първия свят“. Разбира се, става дума предимно за чужденци, които познават „Града на лъвовете“ след 20-и век.

Тогава се появяват и големите атракции на Сингапур като “Universal Studios”, Gardens by the Bay и Marina Bay Sands.

Но да, съществува такова нещо като „ретро Сингапур“ и то е от 40-те години на 20-и век. Това е почти три десетилетия преди страната да придобие независимост от Малайзия и бързо да се разрасне в един от най-силните икономически центрове в света, благодарение на Ли Куан Ю – един от бащите на сингапурското икономическо чудо.

Бившият фотожурналист за „Ню Йорк Таймс“ и „Нешънъл Джеографик“ Харисън Форман е уловил важни моменти от това време, а кадрите са качени в дигиталния архив на Университета на Уисконсин-Милуоки, където всеки може да ги види.

Ретро Сингапур в снимки

Колекцията на Форман от стари снимки показва островната страна докато се подготвя за „Битката за Сингапур“ или японската инвазия през 1942 г. Макар че войниците и камионите са превзели почти всички улици, животът на повечето сингапурци продължава напред.

Показани са местни хора, продаващи вестници и храна на улиците, хранещи децата си на открито или товарещи стоки на лодки, разположени по пристанищата в цялата страна.

Градът на лукса и богатите, какъвто е бил преди 50 години - разпознавате ли го?

Има много снимки от „Рафълс Плейс“, който днес е известен като финансовия район на Сингапур. На тях се виждат войници, които се събират, почистват оръжията си и маневрират към стратегически точки в града. Има още улични търговци, предлагащи удивителни местни стоки.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

feliksdzerjinski_1971"@abv.bg

feliksdzerjinski_1971"@abv.bg 26.04.2021 10:14

Игри на капитала.Както и с Панама.Изкуствено отделени от държавите си,за причините,може само да гадаем.