logo

Някои много странни традиции в чужди държави, които определено ще ви изненадат

Някои много странни традиции в чужди държави, които определено ще ви изненадат

Ако в Кения ви заплюят в лицето, това означава, че се радват да ви видят

Представяме ви селекция от жестове от различни страни, които трябва да се вземат предвид, за да не ви затрудняват при пристигането в чуждата държава. Някои от тях са толкова странни за нас.


1. Кения: искаш да поздравиш - плюй в лицето!

Какво означава да плюеш в лицето на човек в повечето страни? Правилно! Обида, която не може да бъде толерирана. Но аборигените от племето Масаи в Кения, когато плюят в лицето на човек, го приветстват по този начин. И този жест означава, че те са много щастливи да се видят.


2. САЩ: не се качвайте на предната седалка в таксито 

Таксиметров шофьор в САЩ може да реши, че искат да го ограбят, ако пътникът внезапно седне на предната седалка. Това се счита за нещо повече от нахлуване в личното пространство. Но в страни като Австралия, Нова Зеландия, Ирландия, Шотландия, Холандия, шофьорите имат съвсем различно мнение по този въпрос. Тук ще се счете за неуважително и грубо, ако не седнете до водача.

Най-голямото дърво на Земята продължава да расте

3. Норвегия: въздържайте се от комплименти

В тази северна страна не е обичайно да се правят комплименти. Те просто няма да ви разберат и ще приемат похвалата за евтино ласкателство. Само най-близките хора тук могат да бъдат искрено похвалени за всякакви постижения или таланти и нищо друго.


4. Индия: не казвайте думата "благодаря"!

Защо да хвалим персонала, който получава пари за работата си? Това смятат в Индия, така че любезната дума "благодаря" за услугите на продавачи, сервитьори или рикша ще доведе последния в ступор. И ако искате да развалите отношенията си с близки в Индия, тогава можете лесно да направите това, като им благодарите. Тук е общоприето, че местните хора винаги правят всичко един за друг с радост и искреност. Следователно подобни действия не се нуждаят от благодарност.


5. Тайланд: не докосвайте чужда глава

Трудно е да си представим, че е невъзможно да се гали дете по главата. Но в Тайланд не докосват главата на никой друг, дори ако това е вашето собствено дете. Какво да кажем за възрастните. Тук дори в салоните за красота, преди да започне да реже или нанася маска върху лицето, майсторът първо трябва да сгъне длани и да се поклони на главата на клиента. Такъв жест е оправдателен. Всичко, защото главата в тази страна се счита за пазител на душата.


6. Виетнам: не кръстосвайте пръсти

Какво правим, когато искаме да привлечем късмет или не искаме да го плашим? Точно така, кръстосваме пръсти. Но не се опитвайте да правите това публично във Виетнам! Там такъв жест е неприличен, тъй като показва намек за женски полови органи.

„Черните деца“: Как китайките надхитряваха забраната и забременяваха повече от веднъж

7. Япония: не духайте носа си на публично място

За нас е много странно, че в Япония не можете да си издухате носа на обществено място. Ако го направите, тогава обиждате всички свидетели с такова неприличие. Това е като да уринираш пред всички. Но можете да смъркате, никой дори няма да му обърне внимание. Веднага щом стигнете до безлюдно място, моля, издухайте носа си и почистете носа си колкото искате.


8. Тибет: изплезете езика си за поздрав

Да се ​​плезе езика в повечето страни е привилегия на децата. Но какво означава това в други страни? Ето някои от значенията на такъв жест. Искате да поздравите в Тибет - изплезете езика си. В Индия сте ядосани - покажете езика на събеседника си. Нещо ви изненада или уплаши в Китай - изплезването на езика ви ще разкаже на другите за това. Случила се е груба грешка - във Франция веднага можете да покажете езика. Но в Нова Зеландия подобно поведение от ваша страна ще говори за желание да обидите събеседника.


9. Китай: добавете няколко години към възрастта си

Ако сте родили дете в Китай, те веднага ще добавят една година. Плюс това, в новогодишната нощ, според лунния календар, към него ще бъде добавена още една година. И датата на Нова година винаги е различна. В тази връзка действителната физическа възраст на човек може да е с 1-2 години по-малка от неговата източноазиатска възраст. Подобни традиции за начисляване на възрастта са често срещани в много страни от Източна Азия и във Виетнам.


10. Дания: искате да се забавлявате - отидете на гробището

Ако в Дания отидете на гробището, за да посетите гроба на починал роднина, не се изненадвайте, когато видите семеен пикник с барбекю там или млади хора, слънчеви бани сред гробовете по бански. Не, това не са местни изроди, които се забавляват извратено. Това е общоприето не-забранено поведение. Работата е там, че Дания е малка страна, така че жителите се опитват да използват всеки свободен метър колкото е възможно повече.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

???

??? 19.06.2020 22:23

Ужас букет от глупости

Аз да пиша

Аз да пиша 20.06.2020 14:34

В България видиш свиня пеевски дръпни му едно сране в устата да му е драго