logo

Нито една туристическа брошура няма да ви разкрие това: как да се държим на гости у германци?

Нито една туристическа брошура няма да ви разкрие това: как да се държим на гости у германци?

Да отидете в дома на познати или приятели без предварителна уговорка издава лош стил

Добрите маниери нямат цена. Но в различните страни има и различни представи за онова, което е прието. Как да избегнете неловки ситуации, ако гостувате на германци? Ето кои са петте златни правила:

Без покана не може

Да отидете в дома на познати или приятели без предварителна уговорка издава лош стил. Даже ако тези хора са ви близки и сте сигурни, че са си у дома и нямат важна работа, е редно да попитате по телефона удобно ли е да ги навестите.

Магазин за бедни в Германия. Всичко това можете да купите за 3 евро!

Може да им изпратите и кратко запитване по мейл или с есемес, но в такъв случай непременно изчакайте отговора. Не е никак изискано също така след дългоочакваната покана тутакси да цъфнете на вратата.

"Домакинът трябва да има време да се приготви: да види дали има достатъчно напитки и нещо за хапване, да прибере разхвърляни дрехи и предмети и евентуално да почисти", обяснява специалистката по етикета Линда Кайзер.

Отивате ли на гости, трябва да се появите в точно уречения час - нито по-късно, нито по-рано. Ако ви се наложи да закъснеете, непременно се обадете на домакините и ги предупредете.

С празни ръце не бива

Да отидеш на гости с празни ръце е някак неприлично - само че какво може да се занесе на домакините? Нещо за хапване може да се донесе, но само ако сте се уговорили за това с домакина. Етикетът препоръчва да се откажете от готови ястия и закуски от рода на салати и сандвичи.

Ако след като влезете в дома, сложите приготвената от вас храна направо на масата, може да поставите в неловко положение останалите гости или да объркате плановете на домакинята.

За предпочитане е подаръкът да е бутилка вино, кутия шоколадови бонбони или например кошничка с дълготрайни деликатеси.

Покана за вечеря или само за по чаша вино

Ако не са ви казали дали ви канят на вечеря или просто на чаша вино и хапки, непременно обърнете внимание за какъв час е насрочено посещението ви. В Германия е прието на вечеря да се кани към 19.30 или 20.00 часа.

За да не изпаднете в неловко положение, не се притеснявайте предварително да попитате дали ви канят на вечеря или само на чаша вино с хапки.

Добрият домакин и бездруго е задължен да посочи това още в поканата - например: "Очаквам ви на вечеря към 20.00 часа". Така ще знаете дали не е по-добре да похапнете преди да отидете на гости.

Гостът в никакъв случай не бива да отива в дома на домакините, без да е хапнал нещичко. Гладът е лош спътник в непринудена компания, коментират експертите. Не очаквайте от германците изненадващи вечери, състоящи се от първо, второ и трето, ако не са ви съобщили за тях изрично  в поканата.

А допълнителна порция?

Приказките за това, че германците точно пресмятат порциите в зависимост от броя на гостите, не са измислени вицове, а в повечето случаи - истина.

Ако домакинът очаква десетина приятели, не се чудете, ако на масата бъдат поднесени точно 10 наденици. Затова ако не ви попитат дали искате още, изобщо не питайте - 11-ти наденица просто няма.

Ако се носи нещо за ядене, е прието първо да се попита домакинята

Ако не ви предложат допълнителна порция и основните ястия вече са изядени, не се заседявайте много-много. Кафето, поднесено в края на вечерта, е своеобразен сигнал за това, че вечерята е приключила и гостите могат да си тръгват.

Съблюдаване на обичаите

Всяка страна си има свои традиции и обичаи, свързани с поведението край трапезата. Могат ли да се следват те, когато на масата са се събрали хора от различни култури?

Северозападнала България ли? Вижте най-бедния регион в Германия

Сергей, студент от Москва, се запознал с Ирмгард преди няколко години. "На вечеря в семеен кръг си налях бира и както е прието у нас в Русия, сложих празната бутилка под масата. Забелязах, че домакините се озадачиха.

Малко по-сетне, когато доста се бяхме разприказвали, случайно ритнах бутилката с крак и тя се счупи. Почувствах се неловко, че съм направил нещо, което не е прието в Германия, а на всичко отгоре съм създал и неприятности. Никой обаче не се намръщи.

Всички се разсмяха и ми казаха, че счупеното носи щастие. По това германските и руските представи си съвпадат", разказва руският студент.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай