logo

Никога не казвайте тези неща пред грузинец – ще стане страшно

Никога не казвайте тези неща пред грузинец – ще стане страшно

Въпреки че са топли и гостоприемни, има някои неща, които е по-добре да не споменавате пред тях

Грузинците са горд народ и тачат историята си, въпреки че векове наред са били част от чужди империи. Считат се за един от най-дружелюбните народи, а хората са много запалени по виното и кухнята си.

Но въпреки че са топли и гостоприемни, има някои неща, които е по-добре да не споменавате пред грузинци.

Вижте кои са те, за да не си навлечете неприятности:

Около 70 семейства живеят „в облаците“ - разходете се из най-високото място в Европа

Грузия е Русия

О, не! Едно желязно правило, което трябва да запомните, когато говорите с някого от грузия, е никога да не казвате, че Грузия е Русия или че е същото като Русия или нещо подобно. Грузия е била владяна от Русия много дълго време, но винаги е пазела своята идентичност и се е опитвала да се бори с потисничеството доколкото е можела, информира The Culture Trip.

Грузинците никога не са обичали да ги определят за руснаци, а въпросът стана още по-чувствителен за тях след 5-дневната война между двете страни през 2008 г. Опитвайте се да избягвате всякакви разговори за отношенията между двете държави или се постарайте да бъдете максималко дипломатични.

Грузия? О, в Америка

Държавата Грузия често се бърка с американския щат Джорджия (на английските двете имена се изписват и произнасят по един и същи начин – Georgia), което е разбираемо, тъй като за мнозина щатът е по-популярен от европейската страна. Грузинците няма да се обият чак толкова, колкото ако ги обявите за руснаци, но не допускайте тази честа грешка.

Да използвате каквато и да е ругатня

Грузинците са много темпераментни и могат да се обидят много лесно. Често си казват обидни думи като шега, но ако сте чужденец и нямате много близки приятелски отношения, по-добре никога да не казват ругатня пред грузинец, особено пред жени. Грузинците са патриархално възпитани и жените са много уважавани.

Хинкали не са грузински

Всъщност не са, но никой грузинец няма да си го признае. Хинкали – националното грузинско ястие, наподобяващо пелмени с месо, е внесено в страната през 13-и век от монголците. Смята се, че грузинските хинкали произхождат от тайванска супа с кнедли, но грузинците са направили изменения и са ги превърнали в свои.

Бог не съществува

Грузинците са много религиозни хора, 83% от тях са православни християни. Темата за религията предизвиква бурни дискусии, в които не ви трябва да участвате, особено ако говорите с много набожен човек. По-младите хора са по-спокойни по тази тема. На тях не им харесва ситуацията, в която народът се води от църквата, и не се обиждат толкова лесно.

Грузия не е родината на виното

Грузинците винаги са вярвали, че страната им е родината на виното. Това твърдение беше доказано от учените наскоро. Виното е съществена част от културата и традциите им. Счита се за национална напитка, а древните техники за правене на вино в глинени делви са обявени за част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Ти не обичаш да пиеш

Когато сте в Грузия, не се приема да не пиете. Тук при всеки повод, независимо дали е неофициално събиране, рожден ден или вечеря, се сервира вино или твърд алкохол. Затова всеки ще бъде шокиран, ако заявите, че не пиете. Грузинците просто не разбират как някой може да не обича да пие. За да избегнете постоянните настоявания, просто бъдете вежливи и отпивайте по малко от напитката си.

Внимание към тези 7 държави - новите топ дестинации след края на пандемията

Шота Руставели не е грузинец

Шота Руставели е средновековен грузински поет с най-голям принос ким литературата на страната. Неговата поема „Витязът в тигрова кожа“ е национален епос, която се учи от всяко дете в училище. Тя е като „втора Библия“ за грузинците, която ги учи на приятелство, любов и вярност.

Грузинците са твърдо убедени, че Руставели е с грузински произход, въпреки че източниците от неговото време дават твърде малко информация. Дори не се знае къде е погребан, но грузинците въпреки това не обичат, когато някой започне да обсъжда неговата национална принадлежност.

 

Коментирай

Иван Брадата

Иван Брадата 01.04.2021 17:45

Грузинците са едни закостеняли боклуци с космати мутри.

Люси

Люси 02.04.2021 3:28

Много хубава страна с прекрасен народ ,с богата история,красива природа , страхотен фолклор и чудесна кухня!