logo

Не се излагайте! Ето как да ядете паста като истински италианец

Не се излагайте! Ето как да ядете паста като истински италианец

Следващите съвети ще ви помогнат да избегнете някои банални грешки пред хората, които ви правят компания за обяд или вечеря

Ако искате не просто да хапнете паста, а да си доставите автентично италианско преживяване, има няколко основни правила за вкуса и етикета, които трябва да знаете.

С лъжица или без? Кога да добавите сирене? Кои са перфектните комбинации?

Италианците са израснали с пастата. Те са докарали яденето на тестените изделия до съвършенство и са го превърнали в изкуство.

Следващите съвети ще ви помогнат за това да можете да ядете паста като италианец и да избегнете някои банални грешки пред хората, които ви правят компания за обяд или вечеря.

Най-скъпите грешки, които можете да направите в ресторантите

Създайте идеалната комбинация

Спагети, ригатони, лингуини... Как да изберете правилния вид паста и соса към нея? Всичко зависи от формата.

Дългите, гладки видове се комбинират най-добре с мазни сосове, тъй като формата им позволява мазнината да се оттечете от пстата, вместо да остане по нея.

За сос с домати или мето, където целта ви е да задържите възможно най-много сос, изберете по-широки разновидности като мидички или ригатони.

Сирене

Кога е уместно да добавите сирене към соса и кога да пропуснете? В общия случай, ако ядете паста с морска храна, тогава сиренето е категорично забранено. Това е комбинация, която повечето италианци намират за отблъскваща и няма да я видите в Италия.

Някои видове паста, като лазанята, включват сирене, но по принцип внимавайте със сиренето, което си добавяте. Ако искате да си сложите някакво сирене, пармиджано-реджано обикновено си пасва добре с различните сосове.

Винаги яжте само паста

Не комбинирайте пастата с нещо друго, например салата. В Италия пастата се сервира като единствено ястие. Тя обикновено е основното ястие и се сервира самостоятелно, а другите ястия – по-късно. Въпреки че пастата се поднася преди всичко останало, тя не е ордьовър, а основният фокус на вечерята или обяда, пише bottiglialv.com.

Никога не режете и не чупете пастата

Ако готвите паста, не я чупете на части, за да влезе в тенджерата. Пастата, като дългите тънки спагети, е направена наточно да е дълга и тънка. Като я начупите, нарушавате дизайна ѝ и променяте начина, по който ще я ядете. Вместо това използвайте висока тенджера с вряща вода и внимателно разбърквайте пастата вътре, за да омекне и да влезе цялата вътре.

Ако искате да ядете паста като иалианец, никога не я режете с нож докато се храните. Вместо това навийте малко от спагетите около вилицата си. И ползвайте само вилица!

Не използвайте лъжица за навиване

Не използвайте лъжица да си навивате спагетите около вилицата. Обичайно е на масата да се слага вилица, нож и лъжица. Можете да ползвате лъжицата да си добавите сос или сиренеи да разбъркате пастата.

Но пастата се яде само с вилица – без помощта на лъжица, както вече сме ви обяснявали подробно в pochivka.blitz.bg.

Единственото изключение е, когато пастата е сервирана в супа. Обикновено тя е на малки парченца, при които няма нужда от навиване. Тогава яденето на супата с лъжица е напълно приемливо.

Не сърбайте!

Никога не засмуквайте краищата на спагетите в устата си. Това е аматьорска грешка, която прави неловка вечерята на изискано място. По-добре работете върху усъвършенстване на техниката си с вилица, за да сте сигурни, че пастата ще е добре навита около вилицата преди да я изядете.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай