logo

Най-южната британска тоалетна – тук творите... история

Най-южната британска тоалетна – тук творите... история

Тук има и около 18 каменни къщички, построени от рибари и каменоделци, които живели на острова през летните месеци

Някъде на купчина скали на 14 км южно от Джърси – най-големия от островите в Ла Манша, има групичка от по-малки острови. Някои биха казали, че това са просто големи скали. Наричат се Минкиери (Minquiers).

Някъде върху най-големия от тези острови има малка постройка, която има уникалното признание да бъде най-южната тоалетна на Британските острови. Когато си вършите работата тук, вие творите история, пише „Атлас Обскура“.

Минкиерите са архипелаг с богата история. Те са център на вековен спор между Англия и Франция, като за първи път са преминали от едната страна към другата през 933 г. В крайна сметка през 1953 г. Международният съд на ООН потвърждава британския суверенитет над тези големи скали.

Джърси

На Минкиерите няма постоянни жители, тъй като приливът потапя много от по-малките острови.

Тоалетната се намира в Митрес Иле (Maîtresse Île) – най-големият и единственият остров с растителнист. Тук има и около 18 каменни къщички, построени от рибари и каменоделци, които живели на острова през летните месеци през 19-и век. Колибите били временно изоставени след Втората световна война и чак през 70-те години са възстановени.

През 1998 г. французи нахлули на Минкиерите в името на краля, който починал преди повече от век, според Би Би Си. Те твърдели, че идвали от кабинета на крал Орели-Антоан I – ексцентричен французин, който се обявил за водач на кратко просъществувалото „кралство Патагония“ в Аржентина. Те издигнали своето знаме в синьо, бяло и зелено.

 

През 2019 г. историята се повторила, след като повече хора се опитали да заявят претенции върху острова от името на краля, равявайки отново патагонския флаг. Този път, обаче, те поискали и тоалетната, боядисвайки бараката в синьо, бяло и зелено.

(Снимка: jerseyseafaris.com)

Нашествениците поставили и нова табелка на тоалетната, посочваща, че това е най-северната постройка в кралство Патагония.

 

Полезна информация

Тоалетната е в Митрес Иле – най-големия остров от Минкиерите. Те могат да бъдат достигнати само по вода и са обградени от огромен риф, пълен с гранитни късове, които са много коварни за неопитните моряци.

 

Ако нямате лодка или достатъчен опит с плаването, има няколко компании, които предлагат обиколки, за които можете да се запишете предварително.

 

На надписът на табелката гласи: „Тази тоалетна е призната за най-южната сграда на Британските острови. Моля, ползвайте я внимателно. Тъй като най-близката алтернатива е Джърси – на 11 мили (18 км), и Чоси – на 10 мили (16 км)“.

Коментирай