logo

Най-мръсни на летището не са тоалетните! Опасността дебне там, където най-малко сте очаквали

Най-мръсни на летището не са тоалетните! Опасността дебне там, където най-малко сте очаквали

Най-мръсните неща на летището изненадващо не са тоалетните. Според ново изследване много по-опасни са пластмасовите подложки и контейнери, използвани по време на проверките за безопасност. 

Учените са намерили върху тях много повече бактерии, отколкото където и да е на летището. 

Оказало се, че тези пластмасови контейнери много рядко се дезинфектират и така вирусите и бактериите могат да се разпространяват през целия ден. 
Според учени в британския университет в Нотингам самите тасове са покрити с най-различни патогени, които могат да причинят всичко - от най-обикновен грип до бронхопневмония, инфекция на пикочните пътища и дориSARS.

За да могат да извършат своето изследване, учените са изследвали проби от различни места на летището в Хелзинки всеки ден по няколко пъти. Изследвали тоалетните, пластмасовите подложки, играчките в детските кътове, дръжките на количките за багаж, копчетата за викане на асансьор и разделителното стъкло на местата за проверка на паспорти. 

От всички проби най-инфектирани се оказали именно пластмасовите контейнери. Патогени били намерени и в детските кътове, а също на металните заграждения и на местата за проверка на паспорти. 

Противно на очакванията точно на тоалетните не били открити почти никакви патогени. 
 

Коментирай