logo

Най-голямото дърво на Земята продължава да расте

Най-голямото дърво на Земята продължава да расте

Сегашната му площ е 8500 квадратни метра

На един от плажовете в Бразилия се намира най-голямото дърво на планетата. Понастоящем площта на гиганта кашу надхвърля 8500 квадратни метра. Дървото обаче продължава да расте.

Учените дълго време се опитвали да разгадаят това явление и стигнали до извода, че такова гигантско дърво е в състояние да достигне гигантски размери поради рядка генетична мутация. 

„Черните деца“: Как китайките надхитряваха забраната и забременяваха повече от веднъж

Според учените това дърво може да има две мутации. Благодарение на една от тях, дървото започна активно да разклонява клоните си встрани, а другата мутация кара тези клони да потъват по-ниско към земята и да растат в нея, превръщайки се в корени.

Гигантското дърво по-рано бе отбелязано в Книгата на рекордите на Гинес като растението с най-голяма площ. Според изследователите невероятният размер на дървесния гигант е резултат от генетична мутация, която позволява на повечето му клони да се превърнат в корени, когато докоснат земята.

Експерт разкри защо след COVID-19 пътуването и светът вече няма да са същите

С течение на времето тези клони стават стволове, които възпроизвеждат основното растение. Това място е много популярно в Бразилия сред туристите. Местната управа е инсталирала малки мостове вътре в гигантското дърво, по които можете да се разхождате и да се запознаете с това невероятно растение.

 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

firebg

firebg 18.06.2020 20:30

пожарни касети http://www.firebg.org/bg/products/64/65/