logo

Най-големият подземен град в света, вписан в "Гинес"

Най-големият подземен град в света, вписан в "Гинес"

100 000 души слизат в PATН всеки ден

Удивителен град е буквално скрит под земята на Торонто. Това са безкрайни тунели, лабиринти, метро линии.

В първия момент той ви оставя в ступор, защото е толкова лесно да се загубиш в него. Няма познатите ярки ориентири, но създателите не са забравили за указателите, които трябва да бъдат внимателно наблюдавани.

Това е най-зловещото място в Австралия

Историята на местния ъндърграунд започва като цяло през 1900 г., когато собственикът на два магазина Eatons решава да ги свърже с подземен проход и да продължи да търгува в самия проход.

Това е най-големият подземен град, наречен PATН, според Книгата на рекордите на Гинес. Повече от 30 км тунели, не е малко, нищо, че PATН се превежда като „шахта“. Разполага с 12 нива с площ от 371 600 кв. м.

Това наистина е канадска гордост - през зимата можете да се придвижвате из града по време на снежни бури, а през лятото можете да се скриете от жегата. Някои служители на централните офиси се установяват в жилищния комплекс точно над метростанциите, защото тогава те не се нуждаят от автомобили, за да стигнат до работа, а топлите дрехи като цяло също не са толкова нужни - PATH е добре отопляем.

Това са най-хубавите ж.п. гари в Европа

В този подземен град всичко се прави изключително интелигентно и удобно - наземните небостъргачи, метрото, подземните гаражи и железопътната гара са обединени в една мрежа.

Лесно е да стигнете до подземния град, от всяка точка на града - 125 входа и изхода, 60 кръстовища. Свикването с града също е съвсем просто - първите няколко пъти, разбира се, ще трябва да се разхождате с карта, но навигацията вътре е много ясна и знаците ще ви покажат къде и как да стигнете до търсеното място.

PATH планира да се разшири на юг - градът ще се разшири с още 30 км, точки за достъп ще се появят в ключови сгради на Торонто, откъдето ще бъде възможно слизането в нови тунели.

Приблизително сто хиляди жители на Торонто слизат до PATH всеки ден. Мрежата е невероятно популярна, собственост на 35 частни лица, които са финансово подкрепени от града. Различни услуги, магазини и кетъринг на PATH имат оборот от около 1,5 милиарда долара годишно и годишно внасят данъци в размер на 250 милиона долара.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Коньо

Коньо 26.03.2021 12:22

И ТОВА НЕ Е ВЕЛИКАТА РУС, ЕЕЕЕ, ТИЯ ОТ БЛИЦ СЕ ИЗЛОЖИХА. МА КЪДЕ ВИ Е РУСКИЯ ПАТРИОТИЗЪМ, БЕ БЛИЦКАДЖИИ? НЯКОЯ РУСКИНКА ДА МРЪДНЕ, ДА СЕ СНИМА, ДА ПАДНЕ, ДА УМРЕ, ВЕЧЕ Е В ЛИЦ. НЕКОЙ НОВ ТАНК И ОТНОВО Е ТУК. И СЕГА ИЗЛАГАЦИЯ.

Dimana

Dimana 29.03.2021 5:03

Ох, хубаво ама от 1 година с тези локдоуни, всичко описано по-горе звучи като безвъзвратно отминало