logo

Най-гигантският хотел в света, подобен на приказна пустинна крепост - Абрадж Кудай

Най-гигантският хотел в света, подобен на приказна пустинна крепост - Абрадж Кудай

По площ той е по-голям от Монако

Саудитските монарси, които станаха богати на петрол, не можаха да устоят на „вируса“ на гигантомания, като започнаха да застройват своите древни градове с чудовищни по големина хотели и бизнес центрове. Ярък пример е строителството в околностите на Мека на най-големия в света хотел "Абрадж-Кудай" с обща площ от около 1,4 милиона м².

За площадката за изграждането на приказната „Пустинна крепост“ те взеха района в предградията на Манафия. Всъщност тази невероятна сграда ще приюти истински мини-град, чиито размери не са много по-малки от територията на страната джудже - Монако.

Исландия е новите Малдиви!

Със своите фасади невероятният Абрадж Кудай наистина прилича на средновековна крепост.

Саудитският хотел е проектиран за 10 000 жилищни стаи. Той също така ще включва 70 ресторанта, 45 търговски площи, хранителни щандове, конферентна зала, фитнес зали и молитвени зали. За удобство на обикновените граждани се изграждат паркинги и спирки на градския транспорт, за монарсите и финансовите магнати на върховете на четирите кули са направени хеликоптерни площадки.

В центъра на комплекса се издига гигантска 45-етажна кула с най-големия купол в мюсюлманския свят в традиционен марокански дизайн. Той ще бъде оборудван с кралски стаи и удобни 5-звездни апартаменти.

За монарсите се предвижда да се отделят до пет етажа от скъпата луксозна сграда. Около нея са разположени 10 по-малки кули с 4-звездни стаи. Цената на проекта достигна 3,5 милиарда долара. Поради спада на цените на петрола, планираното откриване на комплекса за 2017 г. беше отложено за 2-3 години.

С няколко думи, изграждането на гигантския хотел има за цел да подобри живота на хиляди поклоннически групи. Уви, наемът в елитните небостъргачи е изключително скъп за обикновените хора, така че през по-голямата част от годината вече изградените хотели са празни.

Прелестите на Порто, които веднага ще ви накарат да го пожелаете

Всъщност безмисленото застрояване на историческите райони с небостъргачи води до унищожаване на културното наследство. Къщата на Хадиджи, къщата на първия халиф Абу Бакр, къщата на пророка в Медина, първото ислямско училище, фамилната къща на Мохамед вече са разрушени. Според изтъкнати експерти помпозни проекти като Абрадж Кудай заличават идентичността, убиват културата и природата.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай