logo

Море без острови и брегове – има такова и тайните му още не са разкрити

Море без острови и брегове – има такова и тайните му още не са разкрити

То може да се нарече морски остров в средата на океана, тъй като нивото на водата в него е с няколко метра по-високо

На нашата планета има около стотина морета и ни се струва, че във всяко от тях трябва да има острови. Но всъщност това не е така.

Дори в такова голямо море като Черно море има едва няколко острова, а в Мраморно, което е от най-малкото, те са десетки.

Първо нека си припомним какво е остров – парче земя, обградено от всички страни от вода и с повърхност, която постоянно се намира над водата.

Със сигурност може да се каже, че в Мъртво море няма острови. Но то е море само по име, тъй като не е свързано с океан и на практика е езеро.

Защо тази страна построи най-големия басейн на Земята, като морето е на 10 метра

И все пак по цялата му дължина от 70 км в акваторията му няма острови. Всъщност и името „мъртво“ не е точно, тъй като в него гъби и бактерии се чувстват много добре.

Колкото и да е странно, острови липсват в най-голямото море на Земята – Саргасово море, което има формата на елипса и се намира по средата на Атлантическия океан. От всички 181 Бермудски острови никой не се намира изцяло в Саргасово море. Тяхна географска особеност е, че всички те са в акваторията на Атлантичесия океан и са много ясно отделени зад теченията.

Саргасово море е единственото в света, което изобщо няма брегове. Границите му са изцяло очертани от теченията, които циркулират във водата по часовниковата стрелка (т.нар. антициклонна циркулация).

Освен това в Саргасово море има огромни острови от отпадъци, които се извисяват над морето от десетилетия. Има многобройни острови от водорасли, по които можете дори да се разходите. Тук има повече от 10 000 тона водорасли. Но всичко това не попада в определенито за остров.

Между другото, тези водорасли виреят само тук и причините за това не са открити и до днес.

Фауната на Саргасово море е доста бедна, тъй като водата е много солена и много топла – температурата ѝ не пада под 17 градуса. Този факт влияе отрицателно върху растителността и отблъсква морските обитатели от тези води.

По тези показатели това е най-уникалното море на планетата. Границите му, определени от течения, остават непроменени в продължение на хиляди години.

Ако видите тези красиви и необичайни вълни – бягайте далече

В същото време Саргасово море може да се нарече морски остров в средата на океана, тъй като нивото на водата в него е с няколко метра по-високо от това на Атлантическия океан.

 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай

Нина

Нина 25.06.2021 10:52

Черно море е най красивото и загадъчно от всички останали и ние българите трябва да се гордеем с този факт .