logo

Мляко в плик и шеги за Путин: Странни факти за Канада, които едва ли знаете

Мляко в плик и шеги за Путин: Странни факти за Канада, които едва ли знаете

Общата площ на страната е 9 984 668 квадратни км и това я прави втора по големина в света след Русия

Канада е огромна държава, простираща се чак до Арктика. Общата площ на страната е 9 984 668 квадратни км и това я прави втора по големина в света след Русия.

Въпреки че има огромно количество земна маса, голяма част от Канада е заета от вода - с повече езера, отколкото цялата останала част от света.

Канада притежава най-голямото океанско крайбрежие в света, благодарение на своя Арктически архипелаг, който има над 36 000 острова.

Канада има по-малко население от Токио

Въпреки че това е втората по големина държава, населението на Канада е на 38-о място в света с едва около 36 милиона души. Това е по-малко от столичния район в Токио, който има 38 милиона души население.

Осемдесет процента от канадците живеят в градски райони, като Онтарио е най-населената провинция - не е изненадващо, тъй като тук е най-населеният град в страната - Торонто.

Италианските Малдиви – райските плажове на Ботуша

Повечето канадци живеят в южната част на страната в рамките на 200 мили от американската граница, което означава, че обширни области на Канада са девствена пустиня, която няма обитатели.

Канада произвежда по-голямата част от световните доставки на кленов сироп

Канада произвежда около три четвърти от кленовия сироп в световен мащаб. Кленовите дървета са толкова ценени, че канадците дори поставят листото им върху знамето си.

Като повече доказателства за значението на кленовия сироп за страната, канадската провинция Квебек дори има свой собствен „световен резерв“ за спешни случаи с кленов сироп.

Канадците пият мляко от пликче

В Канада, особено в източната част на страната, не отиваш в магазина за бутилка с мляко: отиваш за пликче. През 60-те години тежките и неудобни стъклени бутилки са премахнати и млякото е поставено в пластмасови торбички, които са по-лесни за преоразмеряване според метричната система, използвана от Канада, отколкото кашони и кани.

Традицията продължава и днес, като канадците отрязват ъгъла на пликчето и го изливат.

Вълшебни италиански села ще ви платят 28 хиляди евро, за да станете техен жител и да започнете бизнес в тях!

Канадците обичат измислица, наречена Poutine (путин)

Специалитет от Квебек, путинът съчетава пържени картофи, извара от сирене и кафяв сос в ястие, измислено през 50-те години на миналия век и сега считано за френско-канадска класика. Ястието вече се продава дори в Канада в McDonald’s, както и в повечето гурме заведения.

Хавайската пица идва от Канада

Мислите си, че хавайската пица идва от Хаваите? Не, канадецът с гръцки произход Сам Панопулос я изобретява за своя ресторант в Чатъм, Онтарио, през 1962 г.

Въпросът дали шунката и ананасът трябва да бъдат върху една пица е горещо обсъждана тема сред любителите на храната, но канадският премиер Джъстин Трюдо се присъедини към Team Pineapple с публикация в Twitter, като написа: „Имам ананас. Имам пица. И аз заставам зад това вкусно творение в югозападната част на Онтарио.“

Канада може да бъде наистина много студена

Несъмнено знаете, че в Канада има жестоки зими и че дестинацията е една от 11-те идеални ваканции за хора, които обичат зимните дейности. Но може би не знаехте, че става толкова студено. Най- ниската регистрирана температура в страната е минус 28 градуса по Целзий на 3 февруари 1947 г. в Снага, Юкон - рекорд за целия континент Северна Америка.

Бобърът е националното животно на Канада

Канадците може да обичат полярните си мечки, но това не е тяхното национално животно. През 1975 г. тази чест е оказана на любимия бобър. Значението на животното в канадската история идва от търговията с кожи, при която бобровите кожи са много търсени. За съжаление, това означава, че бобърът е обект на лов и доведен почти до изчезване в Канада до 19 век.

Канада и Дания водят съперничество за остров

Спорът за земята между двете страни идва от неясната граница между автономната територия на Дания и Канада: остров Ханс, който всъщност е голяма скала в средата на пролива Нарес, като и двете страни могат да претендират за собственост съгласно международното право.

През последните няколко десетилетия двете страни продължиха разногласията си, оставяйки бутилки канадско уиски или датски шнапс на острова и всяка от тях провеждаше свои церемонии по издигане на знамето. Дания дори остави бележка с надпис „Добре дошли на датския остров.“

Канадската полиция дава „положителни фишове“

Спирането от полицаи в някои канадски градове, включително Ванкувър и Калгари, не е задължително стресираща ситуация.

Това е така, защото канадската полиция раздава „положителни фишове“ на млади хора, които са забелязани да правят нещо добро, като например събиране на отпадъци или спазване на правилата за пешеходци.

След това те могат да бъдат разменени за сладолед, билети за кино или друго забавление.

Канада има два национални спорта

Вероятно не е изненада, че хокеят е един от тях: през 1994 г. хокеят е обявен за национален зимен спорт в Канада. За национален летен спорт е обявен лакросът. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай