logo

Мизерен турско-арабски квартал в Берлин се оказа най-голямото коронаогнище в Германия

Мизерен турско-арабски квартал в Берлин се оказа най-голямото коронаогнище в Германия

Хомофобията, антисемитизмът и други форми на омраза, придружена с насилие, са още един проблем

Добре дошли в Нойкьолн - място, което си струва да се види. То е изключително оживено и предлага разнообразие от култури и кухни, основно от Турция и Близкия Изток. Но има и цял списък с проблеми, последният от които е съвсем нов.

Градският район Нойкьолн в Берлин е място на контрасти. Той е изоставащ район, но подходящ за семейства, опасен е, но в същото време и спокоен, в зависимост от това точно къде се намирате, има турска и арабска атмосфера, както и африканска, германска, индийска и европейска. Нойкьолн е красив и грозен, мръсен и чист, шумен и тих, зелен и замърсен, пише The Berlin Spectator.

Защо това е най-подредената нация в света

Кварталът си имаше много проблеми преди пандемията от коронавирус. Сред тях бяха покачване на наемите и обедняване на населението, престъпност и бедност. На спирката на метрото „Херманплац“ можете да видите млад мъж да пуши крек, а алкохолиците и бездомниците, които живеят наоколо, непрекъснато уринират там.

В квартала много хора живеят близo или под линията на бедността – повече, отколкото в останалите части на германската столица. Хомофобията, антисемитизмът и други форми на омраза, придружена с насилие, са още един проблем. Тук действат както крайно леви, така и крайнодесни екстремисти. Същото важи и за ислямистите.

Полицията води война срещу арабски криминални кланове. Често щурмуват наргиле барове и други места, притежавани от тях. Фактът, че наркодилъри контролират част от големия парк „Хасенхайде“, е проблем от десетилетия.

На всичкото отгоре задръстванията и боклуците на улицата са много неприятни. „Карл Маркс Щрасе“ и „Херманщрасе“ са постоянно затапени. Паркирането по платното и постоянно увеличаващият се трафик предизвикват задръствания постоянно.

През 2004 година Хайнц Бушковски – бивш районен кмет на Нойкьолн, издава книга, озаглавена „Нойкьолн е навсякъде“. В нея той казва, че интеграцията и мултукултурното общество, което германските политици искат, се е провалила в Нойкьолн и на други подобни места.

Но районът е и добро място. Много млади семейства с деца живеят тук. В последно време броят на ресторантите, кръчмите и кафенетата рязко се е повишил. Броят на турските магазини за зеленчуци и дюнерджииниците е вероятно по-голям от този в Анкара. Има седмични пазари, включително битпазар и турски пазар, покрай Ландвер Канал, които привличат много хора.

„Афро магазини“ внасят стоки, които членовете на африканската общност умират да си купуват, а на „Хасенхайде“ се строи индуистки храм. Има много добри ресторанти за вегани, магазини втора употреба и почти всичко, което му трябва на човек. Преди пандемията тук се провеждаха фестивали, а добрите киносалони предлагаха прожекции на по-елитарни филми.

В този район живеят 330 000 жители. Той включва градска община с 166 000 жители, плюс още няколко. Той се простира от „Херманплац“ – шумен и мръсен площад на границата с артистичния Кройцберг, чак до южните градски граници на Берлин. Граничи с Шьонефелд – летищния окръг на Бранденбург. Тук има много повече имигранти, отколкото германци.

Сега Нойкьолн се сблъсква с още един проблем. Той се превърна в номер едно огнище на Covid-19 в Германия. Съдейки по катастрофалния брой на заразените, явно на никого в този квартал не му пука за нищо. Собственото им здраве и това на другите изглежда не им е много важно.

През лятото най-големият парк „Хасенхайде“ беше опустошаван от хиляди купонджии от цял Берлин всеки следобед. На тях определено не им пукаше за ограниченията, наложени заради вируса. Най-редовно полицията ги гонеше. Но други събития, като големи семейни сбирки, допринесоха много за бума на заразените.

На кръстовището на „Шпрембергер Щрасе“ и „Буркенщрасе“ дългата опашка от чакащи на тротоара се е превърнала в обичайна гледка. Хората чакат там, за да се тестват за коронавирус. Там има лекарски кабинет, който изследва пациенти със симптоми на вируса. Здравната им осигуровка го покрива.

Служител в кабинета разкри, че хората, които искат да се тестват, само защото искат да пътуват, трябва да си платят сами. Те могат да избират между обикновен тест за 170 евро и бърз с по-малка точност за 50 евро. Резултатите от първия излизат след 48 часа, а от втория – до 15 минути.

Седем дни подред в Нойкьолн имаше по 170 заразени на 100 000 души. Това означава приблизително 520 новозаразени в квартала за това време. За сравнение с тези 170, средното число на разпространение в останалата част на Берлин 78,3. Когато числото е над 50, градът или окръгът се считат за поставени под висок риск.

Ньойкьолн има нужда от много неща. Сега приоритетът е да се намали броят на заразените с Covid-19. Това важи и за останалата част от Берлин и Германия, както и за света, но от местна гледна точка е особено важно за най-голямото огнище на заразата.

Немските странности, за които туристите дори не предполагат

Николай Саваскан, който е началник на здравната служба в квартала, заяви пред „Тагесшпигел“, че ситуацията с коронавориса тук е показателна за това какво ще се случи във всички германски градове съвсем скоро. Той каза, че Нойкьолн е лакмус за цялата страна и сравни обстановката с горски пожар. Той се оплака също, че при 70 процента от новите случаи източникът на заразата не е могъл да бъде открит.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Хахоман

Хахоман 18.10.2020 23:17

Когато някой ме пита къде живееш, казвам му :В циганската махала

Fire BG

Fire BG 19.10.2020 8:41

пожарни касети http://www.firebg.org/bg/products/64/65/

Kiro

Kiro 19.10.2020 21:48

Нормално е докато има ТУРЦИ,АРАБИ И ЦИГАНИ никога няма да спре да има зараза.Зараза но на света не само на Германия