logo

Мистериозният Нил: Учени смятат, че най-дългата река в света е "прозорец" към подземния свят

Мистериозният Нил: Учени смятат, че най-дългата река в света е "прозорец" към подземния свят

Спорят дали е на 5 или 30 милиона години

Някои учени смятат, че африканската река Нил крие още мистерии в себе си. Тече дебат за възрастта на най-дългата река в света - дали тя се е образувала, след като водата е била отклонена преди около 5 милиона години или оригиналният Нил тече в района от 30 милиона години.

Ако Нил е по-стар, както свидетелстват доказателствата на научен екип, тогава той може да поддържа посоката си на движение от земната кора, циркулираща под него.

Ако ще пътувате до Тунис, никога не правете там тези неща

Земната обвивка - основната обвивка е най-големият слой на планетата и се състои от пресовани скали под кората и над ядрото.

"Може би с помощта на реката можем да разберем как изобщо се движи обвивката", казва Клаудио Хакен пред Gizmodo, професор от университета в Остин.
Нил със своите 6 650 километра е една от най-дългите реки в света, а бразилското правителство твърди, че Амазонка е на първо място, въпреки че Нил в повечето публикации е първата река. Нил е популярен със своята древна история и археологически обекти по протежението му. Плодородният Нил осигурил развитието на египетската цивилизация, преминавайки през 11 държави. Нил е основен източник на вода в Египет и Судан.


В момента има два модела, които се опитват да докажат произхода му. Според първия,  Нил се е образувал, когато вододелът преди около 6 милиона години е променил курса си от запад на север поради същия процес, който е направил пукнатини в африканската тектонска плоча.

Е, не! Вижте какво се случи на пътничка в самолет СНИМКА

Втората теория гласи, че Нил е създаден преди 30 години в резултат на дългогодишни геоложки процеси.

Сега екип от САЩ, Канада, Италия и Израел представи нови доказателства в подкрепа на първата теория. Техният модел на местна топография се променя с течение на времето, предполага, че Етиопското плато може да е започнало да се издига преди 30 милиона години, докато на изток е започнало да потъва Средиземноморието.


Анализите на скали по на 20-30 милиона години, така наречените „циркони“, открити в Нил, доказаха, че съответстват на скалите, открити в Етиопското плато, където извира Нил, което показва, че реката е поне толкова стара. Плътността на утайката и количеството на ерозия в Синия Нил - един от двата притока на река Нил също подкрепят тази теория за възрастта на реката.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай