logo

Коя е най-малката държава в света

Коя е най-малката държава в света

В Тувалу живеят единствено от хуманитарна помощ

В света има огромен брой различни държави. Всички те се различават по форма на управление, култура, манталитет и площ.


Има много малки държави, но те имат същата независимост и уникалност като големите държави.


Коя е най-малката държава?


Най-малката държава в света е Ватикана. Площта й е 0,44 квадратни километра. Намира се в западната част на Рим, но в същото време е абсолютно независима държава от Италия. Затова тя има свое собствено знаме, химн и герб.

Диктаторският град Гбадолите – Версай в джунглата ВИДЕО

Папата отговаря за страната. Цялата власт е в неговите ръце: законодателна, изпълнителна, съдебна. Населението е 900 души. Повечето от тях са онези, които участват в защитата на папата, и духовенството на католическата църква.


Кои други държави имат малка площ?

В света има няколко други малки държави с малко население.


Монако

Монако е красива държава, разположена на брега на Средиземно море. Площта й е 2,02 квадратни километра. Населението е 35 хиляди души.

Единствената съседна държава е Франция. Държавата е известна със своите развлекателни съоръжения, например клубове, казина, барове, плажове.


Република Науру

Науру също е доста малка държава, която се намира на остров в западната част на Тихия океан. Площта е 21,3 квадратни километра, а броят на жителите е около 10 хиляди души.
Особеността на тази държава е, че тя няма столица.


Тувалу

Друга държава с малка площ - само 26 квадратни километра. Тувалу се намира в Тихия океан. В нея живеят около 11 хиляди души. Тази държава притежава няколко коралови острова.

13 културни шока, които ще ви сервира Австрия

Прави впечатление, че населението живее само благодарение на хуманитарна помощ. В крайна сметка тук няма собствени ресурси. Освен това жителите са винаги под заплаха, защото нивото на световния океан непрекъснато се повишава.


Сан Марино

Сан Марино е друга малка и много стара държава с площ от 61 квадратни километра. Основана е през 301 година. Тук районът е интересен, тъй като е 80% планини.
Освен това страната е една от най-богатите, тъй като доходите са много по-високи от разходите.


Лихтенщайн

В заключение трябва да се разкаже повече за такава държава като Лихтенщайн. Намира се в Западна Европа и има площ от 160 квадратни километра. Тук живеят само 33 хиляди души.
Има живописна природа, чист въздух, така че всяка година страната се посещава от огромен брой туристи.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай