logo

Коя е най-опасната река в света

Коя е най-опасната река в света

Има множество фактори, които допринасят за това почетно (или страховито) първо мяст

Реките ни осигуряват вода, храна и транспорт между общностите по света. Те са и красиви за гледане, освежаващи за плуване и много забавни, когато караме по тях с каяк или лодки.

Но колкото и да са чудесни, реките могат да са смъртоносни. Реката ще ви предаде за секунди със своите силни подводни течения, скали, диви животни и замърсяване (макар че за последното сме си виновни ние).

Някои хора считат Замбези за най-опасната река в целия свят. Разбира се, критериите за това са доста субективни.

Има множество фактори, които допринасят за това почетно (или страховито) първо място, съобщава farandwide.com.

Защо над най-голямата река в света няма нито един мост

Първият от тях са бързеите и теченията, които са изключително бързи и силни. Това е идеалната комбинация за обърнати съдове. Ако изпаднете от лодката в реката, можете да се ударите в големи остри камъни, което ще ви убие на място.

Освен това можете да срещнете диви животни като крокодили, хипопотами и бичи акули, известни тук като замбезки акули.

И все пак, ако трябва да гледаме от хубавата страна, на река Замбези се намира най-големият водопад в света – Виктория.

Със своя водосборен басейн от 1 390 000 кв. км и дължина приблизително 2700 км, Замбези е четвъртата най-голяма река в Африка след Нил, Конго/Заир и Нигер. По пътя си към Индийския океан тя минава през шест държави като оформя границите между четири от тях.

Замбези извира в северозападна Замбия и по пътя ѝ има няколко водопада. Най-известният е Виктория – едно от Седемте природни чудеса на света, но има още няколко, които не са за подминаване.

През реката има изненадващо малко мостове. Най-известният е историческият мост при водопада Виктория. Има и два огромни язовира, на които са разположени водноелектрически централи. Язовирът „Кариба“ е най-голямото в света изкуствено създадено езеро – с 226 км дължина и до 40 км широчина.

Мрачното кътче на Ню Йорк, където никой не ходи и никого не пускат

Замбези е закриляна от Нями Нями – пазител и бог на долината на Замбези, едно от най-важните божества на народа цонга. Нями Нями и жена му били богове на подземния свят, живеещи в клисурата Кариба. По време на строителството на язовира имало редовни наводнения и смъртни случаи, които били приписвани на бога, който бил разгневен от това, че язовирната стена го разделила от жена му.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай